Na de markt, de cijfers!

De afgeleidenmarkt en de al dan niet ondergaande huizenmarkt(en) lokten heel wat discussie uit. De markt blijft natuurlijk een markt, die er per definitie geregeld naast zit. Vandaag zijn er officiële cijfers voor de Britse huizenmarkt. De vastgoedsector in de UK beleeft geen Amerikaanse nachtmerrie, maar vertraagt wel duidelijk.

Volgens een rapport van Hometrack, een Brits onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van de vastgoedsector, zakten de Britse huizenprijzen (Engeland en Wales) voor de derde maand op rij en wel met 0,3 procent. Dat laatste is een weinigzeggend cijfer, maar het is de grootste val in drie jaar tijd. Vooral in regio's waar de prijzen flink stijgen (zoals in de buurt in en rond Londen), buigt de curve gevaarlijk naar beneden.

Op jaarbasis zag de gemiddelde Brit zijn huis wel nog altijd 3 procent duurder. Niet goed (het slechtste resultaat) in 18 maanden tijd), maar van een crisis op de huizenmarkt is nog geen sprake. Onrustwekkender is dat de Brit angstvalliger omspringt met de aan- of verkoop van zijn woning. Dat heeft te maken met de onrust die de Amerikaanse toestanden veroorzaken, maar ook met onzekerheid over economie en duurder wordende kredieten.

Hoe meer getreuzel, hoe riskanter het wordt dat de markt in een neerwaartse spiraal terechtkomt (cfr. de markt voor Amerikaanse obligaties met rommelkredieten als onderpand). Desondanks ziet Hometrack de Britse huizenprijzen volgend jaar toch nog met 1 procent stijgen.

Het Britse weekblad The Economist wijst erop dat de Brit een historisch hoge persoonlijk schuld torst, dat woonkredieten een te groot deel uit het inkomen wegvreten en dat heel wat hypotheken in de komende 12 maanden, net als in de VS, een stuk duurder worden. Volgens The Economist zal de Britse economie daardoor bijna de helft minder snel groeien in 2008 dan dit jaar het geval was.

Geen Amerikaanse toestanden dus (waar een recessie almaar waarschijnlijker wordt), maar ook in Europa lijken de vette jaren stilaan achter de rug. Nog meer ellende in de VS kan de appel waar Europa doorheen moeten bijten nog wat zuurder maken. Uitkijken dus naar de Amerikaanse huizencijfers die deze week gepubliceerd worden!

Peter De Groote

Foto AFP

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud