Nagelbijtend wachten op KBC

Na de bekendmaking van de tweedekwartaalcijfers van BNP Paribas, de overnemer van Fortis, eerder deze week, hebben beleggers in Brussel nu de resultaten van KBC om naar uit te kijken. De bank-verzekeraar komt donderdagochtend om 7 uur met zijn cijfers voor de periode tussen april en juni.

Echt fraai zullen die cijfers niet zijn: analisten gaan ervan uit dat de uitzonderlijke kosten verbonden aan de staatswaarborg voor een flink stuk van KBC's portefeuille gestructureerde kredieten de groep voor het vierde kwartaal op rij in het rood zullen sturen.

Analisten geraadpleegd door het persagentschap Reuters gaan er gemiddeld van uit dat KBC tussen april en juni voor zo'n 401 miljoen euro in het rood zal zijn gedoken. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar boekte KBC nog een winst van 493 miljoen euro.

Waarborg

In de eerste drie maanden van dit jaar leed KBC nog een verlies van 3,6 miljard euro, grotendeels als gevolg van bijkomende afwaarderingen op de CDO's (collateralized debt obligations of herverpakte kredieten) die de bank-verzekeraar in portefeuille had. KBC verkreeg midden mei nog een staatswaarborg op een groot deel van de omstreden portefeuille. KBC zal daar in het tweede kwartaal wel al een stevige eenmalige kost van 740 miljoen euro na belastingen in de boeken opnemen, wat natuurlijk flink doorweegt op het nettoresultaat.

Op onderliggend niveau, dus zonder uitzonderlijke kosten, zou KBC het tweede kwartaal volgens de verwachtingen dan weer kunnen afsluiten met een winst van 374 miljoen euro. Voor beleggers wordt het ook uitkijken naar de prestaties van KBC in Centraal- en Oost-Europa, de tweede thuismarkt voor de bank-verzekeraar. De voorbije dagen was al duidelijk geworden dat andere belangrijke Europese spelers in de regio, zoals het Oostenrijkse Erste of het Italiaanse UniCredit, al hogere provisies moesten aanleggen om stijgende kredietverliezen op te vangen.

Hervormingen

KBC is momenteel volop bezig met de voorbereiding van zijn herstructureringsplan. Beleggers die daar morgen meer informatie over verwachten, zullen wellicht van een kale reis terugkomen. Jan Vanhevel, de nieuwe voorzitter van het directiecomité, heeft eerder al aangekondigd dat de details over die reorganisatie pas na deze zomer zullen worden bekendgemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud