Advertentie

Nassim Taleb vs. Paul Krugman. Waar staat u?

- De auteur van The Black Swan, Nassim Taleb, over de vraag of hij nu meer de sneltreincrash van vorige week veroorzaakte (en over meer fundamentele kwesties):


In essentie: "Wanneer een brug instort, moet je niet naar de laatste vrachtwagen kijken die over die brug reed."

Hij vraagt eerder naar structuren te kijken: het systeem is door de globalisering en de communicatietechnologie onvoorspelbaarder geworden wegens de vele interconnecties, de schulden zitten bij de overheid, moral hazard is toegenomen, de belastingsbasis is kleiner, en voorspellingen inzake belastingsontvangsten kunnen er ver naast naastzitten - overheden onderschatten deficits altijd.

Hij is ongerust over de overheidsschulden, "je geneest schulden niet met schulden." 

Aanbevelingen van Taleb:

  • Gebruik geen langlopende Amerikaans staatspapier om waarde veilig te stellen. 
  • Euro én dollar hebben dezelfde problemen.
  • Als je vreest voor hyperinflatie dan moet je harde waardes hebben zoals een aantal metalen, landbouwgrond (geen vastgoed wegens gevaar voor hoge rente)
  • De aandelenmarkt is voor entertainment, niet om waarde veilig te stellen

(via The Big Picture

- Paul Krugman heeft een heel andere mening. Hij wijst in The New York Times de stelling van de hand dat de VS de weg opgaan van Griekenland. Niet alleen ligt het schuldniveau lager, er is ook een duidelijk pad naar economisch herstel, terwijl dat niet het geval is voor Griekenland. In de VS begint de hogere groei ook jobs op te leveren, en inkomsten voor de Schatkist. Hij erkent dat er een begrotingsprobleem is, maar dat kan worden opgelost met een hervorming van de gezondheidszorg en met andere maatregelen zoals een gematigde belastingsverhoging. De welvaartsstaat moet hierbij niet worden afgeschaft.

Wat denkt u? Staat u eerder aan de kant van Krugman, die van Taleb, of heeft u nog een andere visie?

Roland Legrand

Advertentie
Gesponsorde inhoud