Nationalisme heerst in financiële centra

Een stuk op de voorpagina van de Wall Street Journal valt de status van Londen als financieel centrum aan. Volgens de Newyorkse WSJ is Londen wat van zijn pluimen verloren sinds de problemen met de hele SIV-industrie. (Structured investment vehicles zijn buitenbalansvehikels die vooral banken hebben opgezet om effecten als bedrijfsobligaties en rommelhypotheken te kopen. De hele industrie, zo'n 400 miljard dollar waard, is in het zog van de kredietcrisis in ademnood gekomen.)

De WSJ wijst erop dat SIV is geboren in Londen, toen twee Londense bankiers bij Citigroup hun eigen bedrijfje oprichtten en het Gordian Knot noemden, naar de legende over Alexander de Grote. Ook de leegloop bij Northern Rock vreet volgens sommigen aan de status van financieel Londen.

De Financial Times, uithangbord van de City, schaart zich achter Naked Capitalism om vandaag terug te slaan. SIV is wel degelijk een Amerikaanse uitvinding, want Citigroup, de grootste speler in de SIV-markt, vond het product in 1989 uit, countert de FT.

De FT en de WSJ verdedigen hun uitvalsbasis vurig. En de financiële centra hechten opvallend veel belang aan hun status. Onlangs schoten de experten van breakingviews.com nog met scherp op Christine Lagarde, Frankrijks nieuwe economieminister. Zij wil Parijs laten concurreren met Londen als leidend financieel centrum in Europa. Ze deed dat overigens in een interview met de Financial Times. Nationalisme heerst in de financiële hoofdsteden van deze wereld.

Roel Verrycken

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud