korte metten

Nederland boven

©REUTERS

Het gebeurt niet elke dag, maar vandaag vindt de stroom goed nieuws zijn oorsprong vooral in Nederland. Mooie resultaten van Ahold en Boskalis, en voor de Belgische tak van Imtech is een zeer bevredigende oplossing gevonden.

De activiteiten – en personeelsleden – van de Belgische dochter van het failliete Nederlandse concern komen in Belgische handen terecht. Het Waaslandse familiebedrijf Cordeel legt er de hand op en wordt in één klap bijna dubbel zo groot: het aantal werknemers stijgt van 1.000 naar 1.800. Met die Vlaamse verankering zal ook minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tevreden zijn.

Ahold dan. De Nederlandse kleinhandelsgroep boekte een derde meer winst in het tweede kwartaal. Zowel in de Verenigde Staten als in Nederland deed Ahold het uitstekend. Over de fusie met Delhaize rept Ahold echter met geen woord.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi ligt onrechtstreeks aan de basis van de beresterke cijfers van Boskalis. De Nederlandse baggeraar en dienstverlener aan de scheepvaart behaalde in het eerste halfjaar 21 procent meer winst. De baggervloot was bijzonder druk in de weer en dat was onder meer te danken aan de uitbreidingswerken aan het Suezkanaal, een project dat president Sisi in een mum van tijd liet uitvoeren en waarvoor hij zowat alle grote baggeraars ter wereld inschakelde. Topman Peter Berdowski van Boskalis zegt het bijna poëtisch: 'Mede door het Suezproject heeft de baggervloot het eerste halfjaar het water wit gevaren.' Het aandeel Boskalis spurt 10 procent hoger.

In eigen land waren de bedrijfsresultaten minder vrolijk. Bij de plantageholding Sipef deden de fors gedaalde prijzen voor palmolie en rubber de winst halveren. Bij MDxHealth was er wel een forse verbetering van de resultaten, maar liet de verkoop van de prostaatkankertest ConfirmMDx te wensen over.

Montea en Euronav toverden wel een glimlach op de lippen. De vastgoedgroep boekte bijna een kwart meer winst en de tankerrederij vergast haar aandeelhouders op een interim-dividend van 0,62 dollar per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud