Neerslachtig Main Street trekt Wall Street lager

In de vorige post argumenteerden we dat het einde van de recessie in België verdienstelijk is omdat in ons land de overheid niet bepaald de middelen had om massaal te stimuleren. In de VS daarentegen blijft het de vraag wie er de motor van de groei kan zijn wanneer de overheden hun maatregelen beginnen terug te schroeven - zoals het cash for clunkers programma om de noodlijdende autoindustrie te steunen.

De Amerikaanse consument beseft terdege dat overmatige bestedingen en schulden aan de oorsprong liggen van de problemen en gaat op de rem staan.

Dat bleek vanmiddag opnieuw: het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in oktober gezakt en de gezinnen hebben voor het eerst in vijf maanden hun consumptie verlaagd. 

De consument voelt de crisis in allerlei aspecten van het dagelijks leven en de oplopende werkloosheid maakt de stemming enkel maar negatiever.

De Amerikaanse BBP-cijfers van gisteren mogen dan positief zijn geweest, de werkloosheidscijfers die volgende week zullen worden vrijgegeven, bepalen voor een goed deel hoe het "herstel" aanvoelt op Main Street.

En overigens, moest u zich afvragen hoe die mythische Amerikaanse Main Street er al uitziet: er zijn meer dan 10.000 straten die Main Street heten in de VS en dit project, Mapping Main Street, probeert ze op termijn allemaal te tonen.

De markten reageren alvast uitgesproken negatief op de cijfers.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud