Niet iedereen juicht om bodemrente
Een Belgische tienjaarsrente ruim onder 1 procent. Een zegen? Niet voor alle bedrijven, zeker niet voor netbeheerders Elia en Fluxys Belgium.
Begin deze week liet de Belgische tienjaarsrente met 0,71 procent een nieuw diepterecord optekenen. Intussen is de rente met 0,87 procent wel een beetje gestegen, maar feit is: de rente noteert extreem laag en geld ontlenen kan steeds goedkoper.
Een zegen voor het bedrijfsleven, zou je dan denken. Kijk alleen nog maar hoe Ontex louter door zijn schulden te herfinancieren vanaf dit jaar tientallen miljoenen euro's kan uitsparen en hoe ook Cofinimmo , de grootste genoteerde vastgoedgroep, met slim schuldbeheer - minder rente-indekking omdat de rente toch nog jaren laag zal blijven - de rentelasten stevig kon drukken.
Toch juichen niet alle beursgenoteerde bedrijven bij een lage rente. Dat geldt vooral de twee netbeheerders van het Brussels koersenbord: Fluxys Belgium (aardgas) en Elia (hoogspanning). Beide aandelen zijn eigenlijk rare beestjes, aangezien je eigenlijk alles moet vergeten wat je denkt over aandelen te weten. Hun nettowinst is immers totaal niet afhankelijk van de 'onderliggende' conjunctuur, maar puur een functie van de 'billijke vergoeding' die ze volgens de toezichthouder mogen aanrekenen voor het gebruik van hun net.
Nu wordt die billijke vergoeding in belangrijke mate bepaald door de zogenaamde risicovrije rente, de Belgische tienjaarsrente. En die is spectaculair gedaald: van 2,5 procent begin 2014 tot 0,88 procent nu, via een dieptepunt van 0,71 procent begin deze week.
Het gevolg is dat zeker bij Fluxys Belgium de winst én dus ook het dividend - de winst wordt in principe volledig uitgekeerd - zwaar onder druk staat. Over boekjaar 2013 moest de aardgasnetbeheerder het dividend al fors verlagen, van 1,60 naar 1,32 euro bruto. Het bedrijf waarschuwde in november dat er over boekjaar 2014 nog een knip volgt. KBC Securities plakt daar cijfers op: het beurshuis rekent over boekjaar 2014 nog op een dividend van 1,08 euro bruto, over 2015 zou de coupon nog bruto 0,80 euro bedragen. Met andere woorden: een halvering over drie jaar tijd.
Slim
Dan is Elia beter geplaatst: de hoogspanningsnetbeheerder maakt zich minder afhankelijk van de Belgische rente door via de overname van het Duitse 50Hertz voor de slimste deal in jaren te tekenen. De Duitse netwaakhond laat niet alleen een hoger rendement toe dan de Belgische, hij beloont netbeheerders ook voor uitbreidingsinvesteringen. Belangrijk, want sinds de ‘Energiewende’, de Duitse kernuitstap, moeten netbeheerders fors investeren om het Duitse net naar Deens voorbeeld om te gooien.
50Hertz leverde Elia sinds de overname in 2010 gecumuleerd 300 miljoen nettowinst op, waarmee de overnameprijs van 279 miljoen nu al ruim terugverdiend is. Over het eerste halfjaar leverde het belang van 60 procent in de Duitse dochter bijna twee derde van de groepswinst aan.
KBC Securities verwacht daarom dat Elia dankzij 50Hertz het dividend de komende paar jaar ongewijzigd zal kunnen houden op 1,54 bruto per aandeel, al is de hoop op een stijging door de ultralage Belgische rente wel min of meer vervlogen.