Advertentie

Niets aan de hand. Gewoon doorlopen.

Een beetje een vreemde dag toch. Portugal kondigde woensdagavond aan met de bedelnap in de hand naar Europa te trekken. De ECB verhoogde donderdagmiddag de rente na een lange periode van uiterst soepel beleid. Zij maakte duidelijk dat de kans groot is dat er nog renteverhogingen komen. 

En de markten? Die haalden eigenlijk de schouders op. De Europese financiële aandelen deden het goed. Ze waren opgelucht dat het Portugese verhaal niet in chaos eindigt. 

Denk terug naar de periode voor de subprimecrisis. Stel dat iemand dan zou hebben gezegd dat drie leden van de eurozone met loeiende sirenes naar de Europese Commissie en het IMF moeten trekken, de paniek zou groot zijn geweest. 

Niet langer dus. Been there, done that. Spanje, tot voor kort gebrandmerkt als "de volgende in de rij", kon donderdag succesvol zijn obligaties slijten. De ECB kon de rente optrekken en verdere verhogingen min of meer aankondigen (in codetaal weliswaar). 

In onze weddenschap/quiz/wedstrijd over de ECB-renteverhoging en de gevolgen kwamen  Filip De Weweire en onze marktenjournalist  Kurt Vansteeland als winnaars te voorschijn, met tien punten op tien.

Ik belde Kurt op en hij vond het al bij al gemakkelijk: "De markt verwachtte nu eenmaal 25 basispunten verhoging (vraag 1), en toen ik mijn keuzes maakte stond de euro zelfs niet op 1,43 dollar, dus was mijn keuze dat de euro ook onder de 1,44 zou blijven" (vraag 3).

Iets moeilijker was toch vraag 2 over welke code de ECB zou gebruiken: 'strong vigilance' (volgende keer weer renteverhoging), 'monitor very closely' (wellicht binnen twee maanden) of 'monitor closely' (een drietal maand). Kurt ging terecht voor 'very closely': ja de inflatie is iets om ernstig te nemen, neen we doen geen paniekvoetbal door een verhoging volgende maand te suggereren. 

Goed gewerkt van Kurt en van Filip. Maar het valt op hoe weinig het nieuws over Portugal en de periferie in dit alles weegt. 

Gewoon doorlopen dus, en de hulpdiensten van de Commissie en het IMF de boel in Portugal, Griekenland en Ierland laten oplappen? 

Ik weet het eerlijk gezegd niet. Zitten landen als Spanje en Italië niet met grote structurele problemen (concurrentievermogen in een globaliserende wereld)? Gaat de economie en de sociaal-politieke consensus in Griekenland en in Ierland niet kraken onder het gewicht van besparingen en rentebetalingen? Wat denkt u? 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud