Nieuws komt nooit alleen

We hebben een beursherstel van een kleine 70 procent achter de rug, en de hoogtevrees begint toe te slaan. Het is interessant te zien hoe in dergelijke omstandigheden altijd de "andere kant" van eenzelfde nieuwsfeit wordt belicht.

  • De sterke euro bijvoorbeeld. De vrees bestaat dat de sterke euro en de zwakke dollar zwaar gaan wegen op de Europese bedrijven die het moeilijker krijgen te concurreren. Aan de andere kant, de dollar is al een hele tijd zwak (met de stijging van de euro boven de 1,5 dollar werd wel een symbolische grens overschreden). Maar fundamenteler: de dollarzwakte betekent vooral dat het risicoappetijt helemaal terug is. Wat in andere omstandigheden - toen de hoogtevrees nog niet toesloeg - als positief werd geduid.
  • De Chinese economie groeit 8,9 procent (in het derde kwartaal tegenover een jaar geleden). Nog niet zo lang geleden zou dit op gejuich onthaald zijn: het verstevigt de positie van China als de snelst groeiende grote economie. Nu evenwel wordt er op gewezen dat met deze goede cijfers de kans bestaat dat de Chinese overheid haar stimulusprogramma begint af te bouwen - of hoe goed nieuws als slecht kan worden ervaren.

Nieuws moet met andere woorden altijd in een context worden gezien, en met name in een soort van groepspsychologische context. Blijkbaar is er niet zoiets als nieuws dat absoluut goed of slecht is.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud