Advertentie

Nieuws voor de belegger in zeven punten

Opvallende gebeurtenissen die de beursdag beïnvloeden: 

- De aardbeving en tsunami in Japan (foto AFP). Er zijn doden en gewonden te betreuren. Herverzekeraars (Munich Re, Swiss re) krijgen klappen. De yen zakte weg, de Japanse aandelenmarkt sloot in het rood. De ramp gebeurde dicht bij slot zodat de volledige omvang van de schade zeker nog niet bekend was. Over de yen nog dit: de munt herstelde gedeeltelijk in latere handel, omdat ze paradoxaal genoeg ook een rol speelt als vluchthaven en omdat Japanse marktspelers de neiging hebben in yen te gaan in tijden van crisis. 

- Amerikaanse staatsobligaties en goud stegen, wegens vluchthavenstatus. De euro gaat hoger vlak voor de bijeenkomst van de Europese Raad. Olie is lager omdat wordt gedacht dat de Japanse vraag afneemt na de ramp. 

- In China bleef de inflatie stabiel op 4,9 procent, meer dan verwacht. De overheid gaat wellicht nog meer op de rem staan - maar de vraag blijft in welke mate het ook effect sorteert: de al genomen maatregelen remmen de groei nauwelijks af. 

- In de Arabische wereld is het uitkijken naar de verdere gebeurtenissen in Libië en de vrijdagprotesten zowat overal. Er is vooral aandacht voor Saudi-Arabië. Gisterenavond waren er berichten dat de ordediensten schoten op betogers in vooral door de sjiietische minderheid bewoondgebied - waar ook heel wat olieproductie is gesitueerd. 

- Vrijdagmiddag komt een Europese Raad bijeen over de schuldencrisis. Komt er nu al een overtuigende aanpak uit de bus, of is het maar een opwarmertje voor de top van 24  en 25 maart? 

- Later vandaag krijgen we ook meer zicht op de bestedingen van de Amerikaanse consument

- Het marktoverzicht van de FT.com wijst er op dat de S&P500, de Dow Jones en de Nasdaq Composite onder hun 50-daags voortschrijdend gemiddelde zijn gezakt. 

Meer over dit alles tijdens de middagchat van 12 uur tot 12.30 uur. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.