Nog een maand

Vandaag/maandag is een relatief kalme dag op de beurzen. De Bel20 bolt wat uit na een minirally die de jongste twee weken meer dan 7 procent winst opleverde. De andere Europese graadmeters kennen eveneens een dipje van zo'n halve procent, net als Wall Street kort na de opening.

Voor de analisten van KBC Asset Management was het met nog maar een maand in 2007 te gaan al tijd om hun vooruitzichten op het komende beursjaar los te laten. En die klinken na het desastreuze 2007, getekend door de kredietcrisis, behoorlijk optimistisch.

Het meest opvallend is het advies om de financiële aandelen, de kneusjes van de jongste maanden, in portefeuille te nemen. De analisten zien koopopportuniteiten aan de huidige lage koersen. Tegelijkertijd wordt er, vreemd genoeg, op gewezen dat nog maar een vierde van het totale bedrag aan kredietverliezen (170 miljard dollar) is gelokaliseerd. Dat betekent dat er nog voor een slordige 130 miljard dollar aan verrassingen zit aan te komen. En het waren net die nieuwsberichten over forse afschrijvingen bij financiële reuzen die de koersen de dieperik instuurden.

Het meeste geld ligt volgens de specialisten van KBC Asset Management te rapen in de groeimarkten in Zuid-Oost Azië, Rusland en Turkije. De sterke prestaties van de beurzen aldaar moeten de verdere ontwikkelingen van de kredietcrisis zelfs opvangen. De kans op een recessie in de VS (twee opeenvolgende kwartalen met een negatieve economische groei) schat KBC AM op 40 procent. Dat is ongeveer volgens de consensus van de meeste vooraanstaande economen. Het ondernemersvertrouwen is in de VS sterk genoeg om de malaise op de huizenmarkt te compenseren. Bovendien is de rest van de wereld nog in goeden doen. 

De olieprijs gaat overigens dalen tot zo'n 70 dollar per vat en de Fed gaat de basisrente verlagen tot 4 procent. Het kan niet snel genoeg 2008 zijn. Nog een maand.

Roel Verrycken

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud