Advertentie

Nog voor zomer concurrent voor AEX-index

De Amsterdamse beurs, opgericht in 1611, is de oudste beurs ter wereld. (foto: HH) © /Hollandse Hoogte

De Nederlandse optie- en aandelenbeurs TOM lanceert nog voor de zomer een concurrent voor de AEX-index. 'De AEX doet geen recht meer aan het Nederlandse beursklimaat', klinkt het. De graadmeter zal bestaan uit 'herkenbare Nederlandse fondsen' en moet de strijd aangaan met Nederlands succesvolste index, de AEX.

De Amsterdam Exchanges Index, AEX, is voor het Damrak wat de Bel20 voor Euronext Brussel is, een beursindex die de sterkte van de lokale economie weerspiegelt. Maar recent merkte TOM, voluit The Order Machine, een toenemende ontevredenheid over de samenstelling van de index. 'We constateren dat er een grote vraag is naar een aandelenindex die meer recht doet aan het Nederlandse beursklimaat', zegt Willem Meijer, CEO van TOM. 'Er komt veel kritiek van beleggers dat men zich niet meer herkent in de AEX.'

AEX-leden Air France-KLM, beveiligingsbedrijf Gemalto en vastgoedconcern Unibail-Rodamco zijn feitelijk Franse bedrijven. Volgende week krijgt het Egyptische bouwconcern OCI een zitje in de index. Ook de Frans-Israëlische kabelgroep Altice, die recent naar het Damrak trok, hoopt op een indexzitje. Volgens Meijer zijn de 'koekoeksjongen' van de AEX een probleem voor de Nederlandse particuliere belegger.

Hedging

'Nederlandse kleine beleggers gebruiken vaak producten die geënt zijn op de AEX als hedginginstrument. Maar door recente beursintroducties op Euronext Amsterdam zijn er een flink aantal buitenlandse aandelen in de AEX verzeild. Ik kan u verzekeren dat aandelen als het Franse Gemalto en het Egyptische OCI niet in de portefeuille van de gemiddelde Nederlandse belegger zitten. Die AEX doet bijgevolg zijn werk niet meer als hedging voor die portefeuille.'

Met de lancering opent TOM een nieuw front tegen Euronext, de voormalige beursmonopolist die onder meer de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs omvat. Uitdagers als TOM hebben sinds 2007, toen het beurzenmonopolie verbroken werd, een flinke hap uit de volumes van de klassieke beurzen genomen.

Recent behaalde TOM een halfslachtige overwinning in het lopende dispuut met Euronext. TOM mag doorgaan met het aanbieden van producten die geënt zijn op de AEX-index, maar het mocht de term AEX niet meer in de productnaam gebruiken. Mede daarom lanceert TOM nu 'zijn eigen AEX'.

De nieuwe index zal nog voor de zomer gelanceerd worden. Over een naam en samenstelling wil Meijer nog niet in detail treden. 'De samenstelling zal gebeuren op basis van regels die tegemoetkomen aan de behoeften van alle marktpartijen. De indexleden moeten bijvoorbeeld voldoende verhandeld worden zodat er hedgingmogelijkheden blijven bestaan.'

TOM verwacht immers dat er volop nieuwe producten op de index zullen worden gelanceerd zoals trackers, fondsen, opties en futures door uitgevers van trackers en banken. 'Het is de vraag van die spelers die ons heeft weten enthousiasmeren voor dit project', aldus Meijer. Plannen om een Bel20-concurrent te lanceren zijn er voorlopig niet.

Hoge tarieven

TOM werd opgericht door handelshuis Optiver en onlinebroker Binckbank uit onvrede met de hoge tarieven op de Amsterdamse beurs. Intussen zijn ook ABN Amro, IMC en de Amerikaanse beursgigant Nasdaq OMX aandeelhouder. Eind 2011 zag Euronext zich daardoor genoodzaakt de prijzen van optiecontracten fors te verlagen. Inmiddels loopt ruim 30 procent van de handel in Amsterdamse opties via TOM. Maar TOM verzorgt ook de handel in 50 grote Nederlandse aandelen, 20 Belgische en 40 Franse.

Daarom krijgen TOM en andere uitdagers zoals Chi-X BATS vaak de kritiek dat de nieuwkomers enkel mikken op de grootste, en meest verhandelde aandelen, terwijl klassieke beurzen ook het minder lucratieve segment van kleine aandelen blijven bedienen. 'Als het een oplossing kan zijn dat wij de handel in kleine aandelen van Euronext overnemen, dan willen we daar graag over praten', zegt Meijer. 'De markt is te klein om elkaar daarin te beconcurreren.'

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud