Non-events en het risico op ontgoochelingen

De publicatie van de resultaten van de stresstests op de Amerikaanse banken was een non-event. Meer zelfs, de bankaandelen rallyden vrijdag wereldwijd alsof er ruim een half miljoen banen bijkwamen in de VS en niet verdwenen (zoals in april opnieuw het geval was). De sectorkorf van financiële aandelen in de S&P500 klom (nog maar eens) bijna 10 procent. Sinds begin maart konden de Amerikaanse bankaandelen meer dan verdubbelen. Van de vrees voor een financieel armageddon naar een uitgelaten sfeertje alsof alle problemen achter ons liggen. Die extreme stemmingswisseling is niet zonder gevaren.

Econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman waarschuwt de VS en Europa voor een verloren decennium, zoals Japan er eentje beleefde in de jaren '90. Door de problemen in de banksector onder de mat te vegen dreigt een herstel van de economie trager te verlopen dan verhoopt, luidt de redenering van Krugman:

'Het is nu duidelijk geworden dat de regering-Obama geen drastische actie zal ondernemen om de banksector nieuw leven in te blazen.'

Het vertrouwen op de beurs in de banksector mag dan (tijdelijk?) hersteld lijken, maar enig wenkbrauwengefrons wat betreft de stresstests lijkt toch op zijn plaats. De berichten die in de marge van de stresstests opborrelden, tonen een groezelig plaatje van hoe de tests verlopen zijn.

Zo lijkt elke econoom toe te geven dat de stresstests niet streng genoeg waren. Niet alleen omdat de evolutie van de werkloosheid (en andere indicatoren) te rooskleurig werd ingeschat, maar ook omdat de kapitaalkussens van de banken nogal door een roze bril bekeken werden. Volgens berekeningen van RBC Capital Markets zouden de geteste Amerikaanse banken 68 miljard dollar extra nodig gehad hebben, indien de overheid gefocust zou hebben op de tastbare boekwaarde, en niet op de Tier 1-ratio's (waren die niet al een hele tijd achterhaald?).

De uitslag van de stresstests kan dan uiterlijk nogal meevallen, echt veilig moet de bankaandelenbelegger zich niet voelen. De 'slechte leningen' beginnen nu pas op te lopen, en zullen wellicht nog een hele tijd doorstijgen. Het slechtste wat beleggers nu kunnen doen, is focussen op de 'beter dan verwachte' resultaten van de banken in het eerste kwartaal. Of de winstcijfers tout court.

Een voorbeeld van maandag: HSBC heeft een beter eerste kwartaal achter de rug, zo liet de bank weten in een trading update. Maar dat heeft vooral te maken met de boekhoudkundige waarde-aanpassingen op de eigen uitstaande schuld. Beter lijkt dan ook te focussen op de vooruitblikken die de toplui zelf geven. En die ogen niet zo optimistisch als de beurskoersen laten uitschijnen. HSBC-topman Stephen Green waarschuwt dat de banken meer regelgeving, meer controle (en dus wellicht minder risico) te wachten staat. 'En de signalen vanuit de economie zijn gemengd.' Het risico op teleurstellingen op de beursvloer is door de stijging van de koersen de jongste maanden wel erg groot geworden...

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud