Advertentie
korte metten

Non, je ne regrette rien

Jean-Claude Juncker ©AFP

Hoe kun je een zogezegd mea culpa op een 'non, je ne regrette rien' doen lijken? Jean-Claude Juncker geeft in de Financial Times een spoedcursus.

Bij Nyrstar mag Roland Junck dan al vertrokken zijn, landgenoot Jean-Claude Juncker is niet van plan zich door een bagatel als Luxleaks te laten wegsturen bij de Europese Commissie. Pro memorie: Luxemburg ging toen Juncker eeuwigdurend premier én minister van Financiën van het Groothertogdem was, plat op de buik toen Amazon.com voor een tax ruling kwam aankloppen. De Europese Commissie vermoedt dat Jeff Bezos & co de facto zelf mochten kiezen hoeveel belastingen ze maximaal wilden betalen op hun Europese winst. 1 procent leek de webgigant ongeveer juist. 

Juncker slaat nu in de Financial Times de flauwste mea culpa aller tijden. Eigenlijk is het meer een 'see if I care'. Als hij al van iets spijt heeft, is het dat hij niet zelf bij de onderhandelingen van de fiscus mocht betrokken zijn:

Everyone knew that these tax rulings did exist in Luxembourg and did exist in other countries . . . and I would have changed the law allowing the finance minister to be involved, which our law does not allow. .. In other countries finance ministers are taking decisions.

Voorts:

Vandaag start de kapitaalronde van Tessenderlo . Het geld moet niet dienen om op te potten, wel om te investeren. Zegt co-CEO Mel De Vogue in een interview. Investeren in - om maar één voorbeeld te geven - sulfaangebaseerde stoffen die goudmijners in Nevada van hun giftige 'cyanidebergen' moeten verlossen. De andere co-CEO, Luc Tack, is helemaal klaar voor de kapitaalronde en hoopt zelfs zijn belang nog wat te kunnen opdrijven. Opdat u er ook klaar voor zou zijn, namen we even de rekenmachine bij de hand om op te lijsten wat u allemaal over de kapitaalronde moet weten. 

Ook Gimv investeert. Logisch zult u zeggen, het is dan ook een investeringsmaatschappij. Maar dan wel eentje met een nulrentende spaarboek om u tegen te zeggen: 116 miljoen per 30 september. Plus nog wat miljoenen door - iets te vroeg helaas - te cashen op de Nederlandse biotechparel Prosensa. De cash wordt een beetje afgetopt vandaag. Daar in Antwerpen blijken ze immers fan van de serie Game of Thrones: ze stappen in de Duitse 3D-specialist Mackevision. En die bedachten naast de coole 'snowmonster' reclame van stadsgenoot Mercedes ook de Emmy Award-winnende special effects voor het vierde seizoen van Game of Thrones:

Tot slot dit: België krijgt tot begin maart tijd om aan te tonen dat het voldoende doet om de begroting en vooral de schuldgraad onder controle te krijgen. Zoniet belandt ons land opnieuw op het Europees strafbankje.

Over begrotingsdiscipline gesproken. Uitgerekend vandaag beleeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn gloriedag. De Bondsdag stemt immers de Duitse begroting voor 2015. Een 'orthodoxe' begroting waarbij Duitsland voor het eerst sinds 1969 (!) geen nieuwe schulden aangaat en die spilzieke Europese buren - vooral dan dat zootje aan de overkant van de Rijn - een lesje in zuinigheid moet geven.

Schäuble noemt dat trots zijn 'Schwarze Null'. Wat hem een vlammende j'accuse oplevert in de immer strenge Frankfurter Allgemeine. Niet omdat de FAZ zich niet kan vinden in ijzeren begrotingsdiscipline, integendeel. Wel omdat een nul geen kleur heeft en dus gewoon niet zwart kan zijn. Met deze nu al onsterfelijke uitsmijter:

Von uns aus kann, wie der Fußballtrainer Huub Stevens einst die Parole ausgab, die Null auch „stehen“, sitzen oder liegen, aber bitte ohne Farbe. Ist hoffentlich nicht zu viel verlangt.

 

 

 

 

 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud