'Noodplan obligatieverzekeraars komt te laat'

Het noodplan voor noodlijdende obligatieverzekeraars zoals Ambac en MBIA zal geen sinecure worden. Dat plan, dat vorige week opgezet werd door de New Yorkse verzekeringregulator Eric Dinallo, 'komt te laat', zo staat in een analistenrapport van CreditSights te lezen. Een goede uitkomst van de reddingsoperatie is nochtans belangrijk. De obligatieverzekeraars Ambac en MBIA, die beide met het faillissement flirten, staan borg voor de terugbetaling van miljarden uitstaand schuldpapier.

'Als het plan in werking treedt, hebben de ratingbureaus wellicht al toegeslagen', klinkt het somber in het rapport. Enkele weken terug maakten Moody's en Standard&Poor's, twee van de belangrijkste ratingbureaus ter wereld, bekend de kredietwaardigheid van kredietverzekeraars Ambac en MBIA te zullen herbekijken. Het New Yorkse ratingbureau verlaagde zijn rating voor Ambac kort daarop.

Als ook Moody's en S&P's de rating voor de obligatieverzekeringreuzen verlagen, zet dat de waarde van miljarden dollars aan obligaties op de helling. Dat kan tot nieuwe monsterafschrijvingen in de bankensector wereldwijd leiden. Het plan van Dinallo moet ervoor zorgen dat de solvabiliteit van de obligatieverzekeraars weer opgekrikt geraakt. Het geld dat daarvoor nodig is, naar verluidt ongeveer 15 miljard dollar, moet echter van de banken zelf komen, wat sowieso de zaken bemoeilijkt. Hoe zal immers bepaald worden welke bank hoeveel geeft?

'Voor men zich over die vragen kan buigen, zal Fitch de rating van FGIC, de vierde grootste obligatieverzekeraar verlagen', denken de analisten van CreditInsights. Als we in gedachten houden dat de vorige ratingverlaging (die van Ambac) door Fitch tot een ware sell-off op de markten leidde, dan kan de rally die zich sinds de renteverlaging van de Fed ontspon wel eens van korte duur zijn.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud