Northern Rock: een lijk met een 'buy'-advies

Enkele dagen terug hadden we het op deze blog nog over extra lijken die uit de kredietkast konden vallen. Vandaag is het dan plots zover. De vierde grootste hypotheekverschaffer van het Verenigd Koninkrijk, Northern Rock, heeft een 'substantieel' noodkrediet ontvangen van de Bank of England (BoE) om uit de liquiditeitsproblemen te geraken.

Toch wel een verrassing, als u zich de stoere taal van de Britse centrale bank van enkele dagen geleden herinnert. Toen zei voorzitter King dat het niet de taak van de centrale bank was om kredietspelers die zich op glad ijs begeven, een helpende hand toe te steken.

Dat Northern Rock niet zomaar wat liquiditeitsprobleempjes kent, moge duidelijk wezen. Het is de eerste financiële instelling sinds 1998 waarvoor de BoE als 'lender of last resort' optreedt. Op Alphaville van de FT lees ik dat volgens de gedelegeerd bestuurder van Northern Rock, meneer Applegarth, op 9 augustus (in volle kredietcrisis) de wereld veranderde. Dat doet mij dan weer sterk denken aan de Bush-preken uit het post-9-11-tijdperk, niet echt een opbeurende gedachte.

Geen nood, Merrill Lynch heeft een buy-advies lopen voor Northern Rock. Daaronder staat wel fijntjes vermeld dat het uitdijen van de kredietcrisis het koersdoel onderuit kan halen. Ja, beslist u zelf maar of Northern Rock nu een koopje is of niet. Rond de middag keldert het aandeel met 21 procent tot 503,50 pence. Merrill Lynch heeft een koersdoel in gedachten van 913 pence. Het is maar dat u het weet.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud