Advertentie

Nouriel Roubini en vastgoedtiming

Nouriel Roubini kocht recent een stulpje in New York City voor zo'n 5 miljoen dollar. Nu horen we dat de Amerikaanse huizenmarkt niet uit het slop geraakt. Hoe zit dat met Nouriel zijn timing? 

Steve Forbes interviewde Roubini en stelde hem de vraag naar het vastgoed. Roubini is van mening dat de huizenmarkt in de VS in een dubbele dip zit. Er was een herstel dankzij belastingsvoordelen, maar dat is nu uitgewerkt - de vraag staat onder druk, het aanbod neemt toe (huizen die op de markt komen wegens wanbetaling van de eigenaars). Roubini verwacht nog eens zo'n 5 procent prijscorrectie voor residentieel vastgoed. 

Zelfs in New York zijn de prijzen dertig procent gezakt - dat is ook wat Roubini minder moest betalen op zijn nieuwe woning. Ook het commerciële vastgoed zit in crisis, met verliezen van 40 procent, alleen wachten de banken daar af. Kleine en middelgrote banken hebben nogal wat van dat commerciële vastgoed  op hun boeken. 

Roubini stelt voor tot een soort collectieve schuldherschikking te komen waarbij de schuldeisers een soort mede-aandeelhouder in de woningen wordt. Het lijkt was op de discussies over de schulden van Ierland en Griekenland. 

Voor de Amerikaanse economie in haar geheel gaat Roubini niet uit van een dubbele dip, maar van 2,7 procent groei dit jaar. Zelfs als het 3,2 procent zou zijn, dan nog is dat nauwelijks boven het potentieel van de Amerikaanse economie, ondanks de stimuleringsmaatregelen. 

Maar Roubini raadt niet aan weg te blijven van de aandelenmarkten. Er is wel degelijk een herstel. Tegelijk vindt hij dat goud een plaats heeft in een goed gediversifieerde portefeuille, als ziet hij dat metaal het fiatgeld niet vervangen. 

Risico's die Roubini ziet: de eurocrisis (besmettingsgevaar), de hoge werkloosheid in de VS, de dubbele dip in het vastgoed, de toestand van deelstaten en lokale overheden en het feit dat er nog altijd niets gebeurt inzake het federale begrotingstekort.

Roubini sluit niet uit dat de Fed zou ingrijpen met het inkopen van obligaties van grote deelstaten naar het model van wat er in de eurozone gebeurt. Dat zou dan Q3 3 zijn. 

Maar ook voor de eurozone blijft Roubini somber, hij denkt dat er een schuldherschikking zal komen, en dit voor 2013 om het een ordelijke herschikking te laten zijn op een manier die de banken zoveel mogelijk ontziet. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud