Advertentie

Nyrstar en Glencore, goede bekenden

Glencore (foto AFP)  trekt dus naar de beurzen van Hongkong en Londen. De beursintroductie wordt geraamd tussen 9 miljard en 11 miljard dollar. 

Wat gaat er gebeuren met  het geld? De vraag is van direct belang voor de Belgische beleggers: Glencore is de grootste aandeelhouder van Nyrstar met een participatie van 7,8 procent (BlackRock heeft 7,45 procent, UBS 4 procent en Umicore 3,1 procent). 

Nyrstar kocht van de Zwitserse groep in december 2009 een mijnencomplex in de VS voor 127,4 miljoen dollar. De Zwitsers zijn ook een belangrijke commerciële partner. 

Eind 2008 kwamen beide bedrijven overeen dat Nyrstar gedurende vijf jaar op exclusieve basis een grote hoeveelheid zink en lood levert, die wordt dan door Glencore op de markt gebracht. Stroomopwaarts wordt 6 procent van het zinkconcrentraat dat door Nyrstar wordt gesmolten geleverd door de Zwitserse groep. 

Tijdens de middagchat stelden we de vraag of Glencore zich nu gaat versterken in het kapitaal van Nyrstar. 

In een pre-prospectus van 25 pagina's wordt hierover niet gerept. Wel staat er in te lezen dat de groep 3,2 miljard dollar wil investeren in Kazzinc, om van 50,7 procent op te rukken tot 93 procent van het kapitaal. 

Een miljard dollar wordt betaald in Glencore-aandelen en de rest in cash. Een optie laat toe tot 99,4 procent te verwerven. 

Ter vergelijking, de beurskapitalisatie van Nyrstar bedraagt 1,6 miljard euro en de waardering van Glencore komt uit op 60 miljard dollar. 

De mijnen van Kazzinc (zink, zilver, koper, goud en lood) zijn gevestigd in Kazakstan. Het bedrijf telt 22.000 werknemers (Nyrstar heeft er 5.000). 

Geen plannen op korte termijn, zo lijkt het, voor wat Nyrstar betreft. Wel nog even vermelden dat Glencore in verhouding tot zijn participatie deelnam aan de kapitaalverhoging van 490 miljoen euro van begin dit jaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud