Advertentie

Ochtendoverzicht: China, Rusland en de socialisten

De beleggers zijn nerveus over Rusland en China, en in België komen daar dan nog eens de socialisten bij.

- De beurzen blijven in de ban van de Krim. Na de Europese en de Amerikaanse beurzen gisteren, kregen vandaag de Aziatische beurzen de volle laag. Daarbij speelde ook China een rol: de lagere economische groei en ontgoochelende bedrijfsresultaten baren zorgen. In Tokio verloor de Topix 3,2 procent, het globaal verlies in Azië bedroeg een kleine 2 procent.

Ook in Europa gaat het lager, maar daar blijven de verliezen beperkt tot een half procent. Moskou is een ander paar mouwen: daar dondert de Micex meer dan 4 procent lager.

- Het schoonste verhaal van vanmorgen hangt in de lucht. De nieuwe helikopters die ons land heeft besteld ter vervanging van de Sea Kings blijken niet (helemaal) te deugen. De NH90 zou last hebben van corrosie bij gebruik boven zee. Minister De Crem – die overigens een bestelling van voorganger Flahaut uitvoert – belooft waakzaam te zijn. Onrustbarend is wel dat de NH90 gebouwd wordt door NHIndustries. Een van de partners in die joint venture is AugustaWestland en dat is een zusterbedrijf van AnsaldoBreda (de bouwer van de Fyra).

ArcelorMittal Gent bereidt zich voor op de staking van volgende week. Mogelijk worden enkele orders doorgeschoven naar andere sites.

- Bruno Tobback zei in De Ochtend dat hij eigenlijk geen voorstander is van een rijkentaks, wel van een belasting op vermogenswinsten. ‘Rijk zijn op zich is geen zonde.’ 

- Facebook-oprichter Mark Zuckerberg beklaagt zich bij president Obama over het uitblijven van hervormingen bij inlichtingendienst NSA.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud