Oesters eten in Athene

'Je moet al een heel wereldvreemde snuiter zijn die een hele week niets anders doet dan de godganse dag oesters eten om niet te beseffen dat de crisis nog lang niet voorbij is.'

Niet onze woorden, wel de korte samenvatting die The Economist deze week gaf van de situatie in Griekenland.

En het ziet er niet bepaald naar uit dat de spanning rond Griekenland, en bij uitbreiding heel Zuid-Europa, snel zal afnemen. Vrijdag wist The Wall Street Journal nog te melden dat de Griekse overheid van plan is eerstdaags opnieuw voor zo'n 5 miljard euro aan staatsobligaties uit te geven.

Behoorlijke gok

Een opmerkelijke bericht, want Athene zou met zo'n operatie toch wel een behoorlijke gok nemen. Als de operatie slaagt, betekent dat dat investeerders voldoende vertrouwen hebben in de saneringsplannen van de Griekse regering.

Mislukt de obligatie-uitgifte echter, dan is de kans groot dat de 'PIGS'-paniek op de markten opnieuw volop losbarst. In dat geval lijkt een 'bailout', een internationaal financieel reddingsplan voor Griekenland, bijna de enige manier om de gemoederen te bedaren.

Alleen is het voorlopig zeer de vraag of men het binnen de EU snel eens zal worden over de manier waarop Griekenland ter hulp moet schieten. De Griekenland-verklaring die de Europese Raad vorige week gaf, blonk alvast uit in vaagheid.

Sfeer opsnuiven

Dat er dringend iets moet gebeuren, daar is men het over eens op de financiële markten roerend over eens. Maar leeft die 'sense of urgency' ook onder de plaatselijke bevolking, die in feite zelf niet aan de basis van deze crisis ligt? Om daar een antwoord op te vinden zal Bear&Bull de komende dagen zelf de sfeer opsnuiven in de PIGS-landen.

Vanaf volgende week zullen we, in de mate van het mogelijke, hier verslag uitbrengen hoe onder meer economen, ondernemers, vakbondslui en studenten in Athene, Milaan, Madrid en Lissabon over de crisis deken. En geloof ons, we zullen het oesters eten daarbij tot een absoluut minimum beperken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud