Olie dan toch spelbreker voor de Federal Reserve?

Wat is er erger dan een vertragende economie? Een vertragende economie geplaagd door stijgende olieprijzen, zo antwoordt  CapitalSpectator.  U zou kunnen denken dat een vertragende Amerikaanse economie op zich de olieprijs doet dalen, maar dat zou dan buiten China (groei op jaarbasis zo'n 11,9 procent) en andere opkomende markten zijn gerekend.

De Federal Reserve concentreert zich nu op de kerninflatie, dat is de inflatie uitgezuiverd voor de voedsel- en energieprijzen. Op lange termijn zou de gewone inflatie en de kerninflatie naar elkaar toe tenderen, maar op korte termijn kunnen er scherpe verschillen zijn door de cyclische bewegingen van de olieprijs.

Maar wat als de olieprijs in de 21ste eeuw nu eens fundamenteel opwaarts is gericht, dan is het best mogelijk dat de kerninflatie niet langer de beste graadmeter is voor de prijzenevolutie.
Met andere woorden, de focus op kerninflatie zou dan leiden tot een onderschatting van de echte inflatie. De bewegingsruimte voor de Federal Reserve om de rente te verlagen zou dan, zeker op langere termijn, kleiner zijn dan gedacht.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud