Advertentie

Olie, Libië en de hond in de nacht

In het verhaal ‘Silver Blaze’ heeft Sherlock Holmes het plots over het opzienbarende incident met de hond in de nacht. ‘Maar de hond deed niets in de nacht’, reageert een detective van Scotland Yard. ‘Dat is het opzienbarende incident’, antwoordt Holmes.

Iets gelijkaardigs is aan de hand met de olieprijs. Een van de klassieke economische zekerheden is dat wanneer er een oorlog in het Midden-Oosten losbreekt, de olieprijs de hoogte in schiet. Alleen is dat met de militaire interventie in Libië niet het geval. Het meicontract voor de Brent-olie noteert in Londen dinsdagmiddag op 114,96 dollar per vat, iets onder de piek van 116,35 op twee maart.

Hoe komt dat? Stijn Decock, die bij Petercam de oliemarkten volgt, zegt alvast niet verbaasd te zijn. Hij merkt op dat de olieproductie in Libië al een tijd gedaald is tot minder dan een derde van de volledige capaciteit. Saudi-Arabië heeft die schok kunnen temperen door een deel van de productie over te nemen. En de mate waarin dat niet lukte, is al in de prijs verwerkt. Ter herinnering: de Londense olieprijs noteerde op 1 januari nog op 95 dollar per vat.

Bovendien heeft de oorlog in Libië weinig kans om over te slaan naar de belangrijke olielanden in de Golf-regio, zegt Stijn Decock. Kolonel Khadaffi lijkt in het Midden-Oosten niet veel veel grote vrienden te hebben. De Arabische liga steunt de militaire interventie in Libië. Qatar vecht zelfs mee. Dat Khadaffi al zei dat zowel het Westen als Al Qaeda tegen hem strijdt, zal hem evenmin helpen.

Ook een besmetting van de Libische opstand naar de buurlanden lijkt niet meteen grote nieuwe impact op de olieprijs te hebben. Egypte heeft niet veel olie en kent na de val van Moebarak zijn eigen dynamiek.

Conclusie: voor de olieprijs is het veel belangrijker wat in Bahrein gebeurt, dan in Libië. Bahrein kan immers impact hebben op Saudi-Arabië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud