Oliehond grolt, bijt nog niet

De olieprijs bereikt vandaag nog maar eens een record na een rapport van Goldman Sachs. Daarin verhoogt het beurshuis zijn prognose voor de de olieprijs in het eerste halfjaar. Bizar genoeg heeft de torenhoge olieprijs vandaag weinig effect op de beurzen. Waarom zou het ook? De recentste data lijken uit te wijzen dat de Europese economie sterk genoeg is om stand te houden onder een dure euro, de kredietcrisis en torenhoge grondstoffen- en energieprijzen.

Zo raakte deze week bekend dat de eurozone in het eerste kwartaal sterker groeide dan verwacht (met dank aan Duitsland en Parijs), terwijl de consument gretig auto's bleef kopen in april, en zo de onverwachte dip van maart ongedaan maakte. Opeens leek de stoere taal van ECB-voorzitter Trichet op het jongste rentebesluit voor de eurozone begrijpbaar. Lloyds TSB-econoom Kenneth Broux greep de bbp-groei voor de eurozone aan om te stellen dat de volgende renteverandering voor de eurozone opwaarts zal zijn, en niet neerwaarts, zoals algemeen wordt verwacht.

In de Buttonwood-column waarschuwt The Economist vandaag dat de hoge olieprijs pas op langere termijn een impact zal hebben op de economie. De auteur stelt dat de economie vandaag minder last heeft van de hoge olieprijs, onder andere door gestegen energie-efficiëntie en het gestegen belang van de dienstensector.

'Maar toch zitten bedrijven in de tang.' Uit Britse cijfers blijkt dat Britse bedrijven in 2007 hun producten 7,5 procent duurder maken, terwijl grondstoffen- en energieprijzen gemiddeld 23,3 procent in prijs stegen. Dat er aan de marges geknaagd wordt, is draaglijk als de consumptie op peil blijft. Maar als de consument zijn koopgedrag bijstuurt, zullen de bedrijfsresultaten snel dalen. Vooralsnog is de olieprijs de hond die nog niet gebeten heeft, schrijft The Economist. 'Maar hij zou de reële economie weldra wel eens een flinke beet kunnen geven.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud