'Olieprijs tegen eind 2008 op 200 dollar'

Een deel van de markt rekent erop dat de olieprijs tegen het einde van 2008 zal verdubbelen. De voorbije twee maanden is het aantal opties op een olieprijs van 200 dollar in New York immers vertienvoudigd. Dat staat vandaag te lezen op de website van het nieuwsagentschap Bloomberg.

De markt is natuurlijk de markt. Herinner u onze post  over de afgeleidenmarkt die voorspelt dat het ergste voor de Amerikaanse huizenmarkt nog moet komen. 'Te grotesk om waar te zijn', dachten sommige lezers toen. En misschien denkt u nu wel hetzelfde over deze boude voorspellingen voor de oliemarkt.

Naast de handelaars die de contracten afsloten, zal nog een man alvast zijn gelijk halen, als het er effectief van komt. Zijn naam? Hugo Chavez, tot nader order president van oliestaat Venezuela. Al moet om dergelijk prijsniveau te bereiken, wel eerst de VS Iran binnenvallen, aldus Chavez.

En laat nu net vandaag de spanning tussen de VS en Iran in de strategische Straat van Hormuz toch wel niet oplaaien zeker? Maar dat is speculatie. En pessimisme in de derde graad. Een incident is nog geen inval, dat spreekt. Al weet niemand wat Bush in zijn laatste presidentsjaar nog uit zijn mouw schudt, natuurlijk.

De bloggers van 24/7 Wall St. wijzen er in elk geval dat de 200 dollar-adepten geen amateurs zijn, maar professionele handelaren die ernstig met hun werk bezig zijn. De professionele analisten van Merrill Lynch en UBS denken dan weer dat een zinkende Amerikaanse economie de vraag naar olie en dus ook de prijs zal zakken. Al kan men daarbij natuurlijk de bedenking maken, dat de olieprijs van meer afhankelijk is dan van het eenvoudige spel van vraag en aanbod.

Speculeert u zelf gerust mee: wat denkt u ervan?

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud