Advertentie

Omega Pharma en het slotakkoord van de EBITDA-soap

Het Vlaamse medialand keek zaterdagavond uit naar het slotakkoord van FC De Kampioenen, ook in beursland komt maandagavond ook een eind aan een langlopende soap met een lange reeks bizarre plotwendingen. De Bel20’er Omega Pharma komt dan immers na maandenlang gis- en cijferwerk eindelijk met concrete winstcijfers over 2010 over de brug.

Het beursequivalent van de soap luistert wel naar een iets minder catchy naam: EBITDA of bedrijskasstroom. Het verhaal start vorige nazomer. De specialist in gezondheidsproducten rapporteert dan teleurstellende halfjaarcijfers. De bedrijfskasstroom viel 11 procent terug tot 60,1 miljoen euro.

Maar opmerkelijk: Omega Pharma-CEO Marc Coucke belooft beleggers in het tweede halfjaar vanuit stilstand een spurt in te zetten, zodat over geheel 2010 het bedrijf toch de beloofde groei van de bedrijfskasstroom met ‘minstens 4 procent’ moet kunnen voorleggen.

Daarmee legt Coucke de lat erg hoog, leert wat cijferwerk: om na een daling van 11 procent in het eerste halfjaar over geheel 2011 toch nog 4 procent groei te rapporteren moest de bedrijfskasstroom in de tweede jaarhelft liefst 20 procent stijgen tot 75,4 miljoen euro.

Sinds de halfjaarcijfers eind augustus kwamen er alleen omzetupdates, in oktober over het derde kwartaal en in januari over het vierde kwartaal. En: verrassend, bij die laatste gelegenheid weigert Omega Pharma de doelstelling te bevestigen. Het aandeel neemt prompt een duik.

De volgende ‘cliffhanger’ volgt een paar weken later, als begin februari operationeel directeur (COO) Georges De Vos plots blijkt op te stappen. De COO genoot in beursmiddens flink wat aanzien, als de ingenieur die de strategische plannen van de CEO op het terrein uitvoerde. Beleggers reageren geschokt en het aandeel gaat weer onderuit.

De volgende dag organiseert Omega Pharma in allerijl een telefonische conferentie over de managementwissels … waar het bedrijf met geen woord over die managementwissels rept. Maar om de beleggersrevolte te stillen, bevestigt de groep alsnog met een paar weken vertraging de prognose voor de bedrijfskasstroom. Ook al luidde het in januari dat dat ‘iets voor 28 februari was.

Dus: maandag om 17u45 komt er dus een einde aan het beursequivalent van de ‘Who shot J.R.?’-cliffhanger van de legendarische soap Dallas. Haalt Omega Pharma de prognose? Het antwoord lijkt ondanks de bevestiging te zijn ‘nipt niet’.

De meeste analisten rekenen op een bedrijfskasstroom van ongeveer 134 miljoen euro.  Dat is een kleine 3 procent meer dan de 130,3 miljoen euro over boekjaar 2009, maar dus geen 4 procent en onder de impliciete Omega-prognose van 136 miljoen euro.

De verwachtingen lopen daarbij ver uiteen: KBC Securities mikt bijvoorbeeld op 135 miljoen euro, slechts een stevige afronding verwijderd van de fameuze doelstelling dus. Bank Degroof, daarentegen, erkent onder de consensus te zitten en ziet de bedrijfskasstroom 5 procent afnemen tot 123,5 miljoen euro.

Cruciaal wordt daarbij het groeimarktsegment, traditioneel de winstmotor van de groep met de grootste winstmarges maar hét zorgenkind van het eerste halfjaar. KBC Securities verwacht dat de kasstroom daar ‘maar’ 21 procent terugvalt, terwijl Bank Degroof zich schrap zet voor nagenoeg een halvering. Voor de drie overige regio’s liggen de prognoses vrij dicht bijeen. KBC verwacht dat voormalig zorgenkind Frankrijk de bijdrage 2 procent opkrikt en België (+18%) en de rest van West-Europa (+8%) sterke prestaties moeten kunnen voorleggen.

Maar ook al ligt de focus door de omstandigheden ongenadig op de kasstroom, beleggers houden ook best de lijntjes lager op de resultatenrekening in de gaten. ING bijvoorbeeld verwacht dat de groepswinst 14 procent afneemt naar 66 miljoen euro of 2,8 euro per aandeel, ondanks een stijging van zowel recurrente bedrijfskasstroom (+3%) en bedrijfswinst (+6%).

Dat komt onder meer door herstructureringslasten en de weggevallen winstbijdrage (2,7 miljoen in 2009) van de voormalige dochter Arseus, waar Omega Pharma eind 2009 volledig uitstapte.

Tekst en uitleg volgt normaal gezien op een telefonische conferentie rond 18u30.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud