Ondertussen in de reacties... beurstendens, China, olie...

In het reactiegedeelte van de site hebben dikwijls heel boeiende discussies plaats. Bear&Bull gaat daar voortaan met enige regelmaat een aantal elementen uit overnemen.

- De beursdag ging minder goed van start. Uitleg van Mauldin Ghost:

Pepijn reageerde hier later op met te zeggen dat enkel de cyclisch gecorrigeeerde P/E relevant is en een zeer betrouwbare metric ter inschatting vd fundamentals vd markt.

- Uit de discussie bleek toch ook enige ongerustheid over de ontsporende overheidsfinanciën in Argentinië.

- Een ander belangrijk onderwerp is de olie. Deus ex Machina: "Hoe dan ook zien we hier een evolutie naar zijn reële economische waarde,dwz schaars en duur met terug een opstoot voor contracten op langere termijn.Op zichzelf is die dure olie een goede zaak...om bedrijven/overheden aan te sporen te investeren in alternatieven. Nu een lage olieprijs is altijd van een tijdelijke aard."

Antwoord van Pepijn: "Er is veel stockpiling geweest, vooral in China, en outputreducties (Opec), maar structureel zullen we de komende jaren met een olieglutblijven zitten, wat lage olieprijzen zou moeten betekenen. De olieconsumptie in de VS is weldegelijk in elkaar gestort - mijn prognose waarop mijn verwachting vr lage olieprijzen gestoeld was."

Reactie van RentCollector: "Toch verwacht ik geen daling van de olieprijs en ook niet van andere grondstoffen. De enige daling die ik verwacht is die van de waarde van cashgeld, oftewel stijging van al de rest, ook wel inflatie genoemd :-)"

- China was nog zo'n gespreksonderwerp. ve646074:

Stephen Roach noemt de Chinese stimulus een "dial GDP" ('you dial 8, you get 8'). Je kan idd als overheid beslissen, ok er is geen demand, dus we creeeren die zelf. Ook al is er geen vraag, laat de bevolking maar auto's, microgolfovens, wolkenkrabbers.. bouwen, en op het einde vh jaar storten we dat gewoon in zee, en we hebben 8% groei gehad. Punt is natuurlijk dat dit ver weg gaat vd markteconomie waar gaten id markt (reeele vraag) snel w opgevuld en zo de levenskwaliteit vd bevolking verbetert. De Chinese economie is de voorbij 10j waanzinnig gegroeid. Maar de doorsnee Chinees heeft hier weinig aan overgehouden. Het westen, vooral de VS heeft daarvan geprofiteerd: zij mochten de Chinese productie consumeren. Het enige wat de Chinees heeft is de troost dat zijn overheid nu een torenhoge berg Amerikaans schuldpapier heeft liggen. De markteconomie gaat owv overcapaciteit imploderen, zoook het banksysteem als men niet snel is.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud