Ondertussen in de reacties...

Op geregelde tijdstippen maakt Bear&Bull een selectie van in het oog springende reacties op de homepage...

- De beurzen verliezen woensdagmiddag afgetekend terrein. 

In de discussie ging het onder meer over de euro. Is een lagere euro niet veeleer goed voor de Europese aandelenmarkten? Of beïnvloedt de onrust over Griekenland toch de bredere markten? 

- Morgen bijzonderde ondernemingsraad over Opel Antwerpen. Er wordt slecht nieuws verwacht, met name een sluiting. 

frankietje12356 vindt dat de site geen speculaties of valse geruchten mag verspreiden. GR5 zegt dan weer dat "iedereen weet dat Opel Antwerpen dicht gaat." Er worden nu dingen in vraag gesteld die voordien nooit in vraag werden gesteld, alle tekenen wijzen op een sluiting, zo vindt GR5. De overheid maakt zich volgens deze commentaarschrijver op om brugpensioenen en revonversiemaatregelen voor te bereiden. 

JLJ kijkt uit naar alternatieve oplossingen: "Al eens het voorstel van Jan de Nul gelezen. Voor de bouw van de verbeterde versie van de Oosterweel verbinding een Belgische bouwfirma nemen i.p.v. de Nederlandse BAM en consoorten. En alle werklozen van Opel daar te werkstellen voor drie jaar en tegerlijkertijd herscholen met de VDAB tot metaalconstructeurs en aanverwanten beroepen met toekomst."

Een belangrijk thema in de discussie is het lot van de 50-plussers. Enerzijds oproepen dat die zelf hun eigen lot in handen nemen, over openstaande vacatures die niet ingevuld geraken en verhalen over goed-presterende 50-plussers, anderzijds verhalen over ontslagen oudere werknemers die niet meer aan de bak geraken of ver beneden hun niveau.

Leentje vraagt zich af of de verhalen van globalisering en Oost-Europa in dit dossier wel opgaan: "Iedereen heeft de mond vol van Oost-Europa , delocalisatie, en meer globalisering, de waarheid is dat de grootste produktie naar west-duitsland zal gaan, ondanks ze daar nog duurder zijn, dit wil maar niet geweten zijn denk ik."

- Het conflict bij AB InBev.

Een aantal commentaarschrijvers wijst op de dalende bierconsumptie in België en vraagt of het dan wel kan evenveel werknemers in dienst te blijven houden. Slimjim ziet het niet zo: "Het werkvolk begint in te zien dat het niet meer loont om ijverig te werken want zelfs bij een stijging van het Belgisch bierverbruik keilen ze je op straat.Inbev en opel zouden wel eens de voorlopers kunnen zijn van een hete lente op gebied van stakingen-herstructureringen.Alleszins geven de inbev mannen het startschot om ALLE middelen te gebruiken om een onterechte ontslaggolf te bekampen."

Friedman daarentegen: "De werknemers van AB Inbev brengen nu hun eigen bedrijf schade toe onder aanzet van de vakbonden. Dit wreekt zich op lange termijn onherroepelijk tegen henzelf. Ik voorspel dat de brouwerijactiviteiten bij de volgende crisis in Leuven afgebouwd worden en geleidelijk verplaatst naar het buitenland waar ze wel welkom zullen zijn. Kijk naar Renault, Opel Antwerpen enz. Let op mijn woorden!"

Joachimd: "Ab Inbev is een wereldspeler geworden en de beslissingen worden gemaakt in Brazilie, een land dat 20x meer inwoners heeft dan Belgie. In plaats van positief te werken, efficientie te verhogen, productief te zijn, de beste van de West-Europese klas te zijn, beginnen ze alles plat te leggen."

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud