Advertentie

One Infinite Cashflow

Apple-CEO Tim Cook ©AFP

Wall Street kijkt eens te meer reikhalzend uit naar de resultaten van Apple. Niet voor de aankondiging van een revolutionair nieuw product, wel voor nog maar eens een miljardeninkoop van eigen aandelen.

One Infinite Loop, Cupertino. Dat is het adres als u Apple en zijn CEO Tim Cook een briefje wil schrijven. Al monopoliseerde Carl Icahn de jongste tijd de postbus van de Californiërs. De hoogbejaarde beleggersactivist port Cook al een tijd aan meer cash uit te keren. Cook beloofde dat effectief te zullen doen.

Waarschijnlijk gebeurt het vanavond samen met de bekendmaking van - relatief - vlakke cijfers over het voorbije kwartaal: analisten verwachten een vrijwel stabiele omzet van 43,4 miljard dollar en een lichte toename van de winst per aandeel, naar 10,16 dollar.

Dat beleggers schreeuwen om meer cash lijkt op het eerste gezicht vreemd. Van midden 2012 tot eind 2013 liet ’s werelds meest bewonderde technologiebedrijf 45 miljard dollar (33 miljard euro) naar de aandeelhouders vloeien, direct via dividenden en indirect door in bulk eigen aandelen in te kopen.

In een recent interview liet Cook weten dat de teller intussen op bijna 60 miljard dollar staat. Met die som had Apple Bel20’ers KBC, Ageas, Solvay én UCB kunnen opkopen, met nog wat zakgeld voor een bod op Bpost.

Het ‘probleem’ van Apple is dat zelfs die bonanza niet opgewassen is tegen de bijna onzedig grote kasstroommachine die vooral de iPhone is en blijft. Door die Infinite Cashflow is de berg cash weer aangegroeid tot een record van 159 miljard dollar eind december. Dat volstaat voor een bod op AB InBev, ’s werelds grootste brouwer en het waardevolste bedrijf van de eurozone.

Reken dus vandaag bij gebrek aan nieuwe revolutionaire producten à la iPod (2001), de iTunes Store (2003), iPhone (2007) en iPad (2010) op een paar tientallen miljarden dollars extra inkopen als zoethouder voor de even rotverwende als ongeduldige aandeelhouders.

De berg aftoppen zou sowieso een goede zaak zijn. Want, eerlijk: de Californiërs zijn ondanks een frenetieke handelsactiviteit - in het vierde kwartaal van 2013 alleen al kocht en verkocht Apple voor 85 miljard dollar effecten - bepaald geen Goldman Sachs.

Het resultaat van al die trading is mager: een ultraconservatieve portefeuille die eind 2013 welgeteld 1,03 procent op jaarbasis rendeerde. ‘Apple belegt als mijn oma’, schamperde de hefboomfondsbeheerder David Einhorn. Hoog tijd dus voor Tim Cook om met spannende nieuwe producten te komen. Gewiekst beleggen laat hij beter aan Lloyd Blankfein & Co over.

By the way: de beleggers die vorig jaar als lemmingen voor 17 miljard dollar op de ‘iBonds’ intekenden, kijken tegen een collectief latent verlies van 1,2 miljard dollar aan. Medelijden moet je met hen niet hebben: wie denkt dat Apple nog wat extra cash toestoppen een briljant idee is, kan net zo goed in een Schotse regenmachine investeren.

Advertentie
Gesponsorde inhoud