Advertentie

OogApple

Het resultatenseizoen in de Verenigde Staten komt stilaan onder stoom. Maar hoe fel beleggers ook uitkijken naar de kwartaalcijfers van pakweg Goldman Sachs of Intel, er kan er maar een de oogappel van beleggers zijn. En dat is - jawel - Apple. Vergeef ons de flauwe woordspeling.

De elektronicareus opent woensdag nabeurs de boeken.  Analisten verwachten dat Apple in het tweede kwartaal margedruk ondervond ten gevolge van de aardbeving en tsunami in Japan. Die ramp overschaduwt wat andermaal een schitterend kwartaal zou zijn geweest door de vlot verkopende iPhone en iPad.

Het analistenheir gaat andermaal uit van een sterk kwartaal bij de chouchou van gadgetfreaks én beleggers. De Japanse crisis kan echter voor een smet op het rapport zorgen. Eerder waarschuwden de chipfabrikanten Texas Instruments en Toshiba al voor de gevolgen van de aardbeving en de stroompannes op hun resultaten.

Geheimdoenerij

Apple mag zijn iPhones en iPads dan niet rechtstreeks assembleren in Japan, de populaire toestellen bevatten wel componenten die in dat land worden gemaakt. Japan staat in voor een tiende van de productie van elektronicacomponenten als flashgeheugen en touchscreens.

Weten welke en hoeveel van die minuscule technologie Apple afneemt uit Japan, is ook voor doorwinterde analisten zo goed als onmogelijk. Apple, waar geheimhouding een religie is, schrikt er immers niet voor terug leveranciers te dumpen die uit de biecht klappen. Niettemin maken analisten in hun rapporten gewag van een handvol Japanse componenten in de iPad.

Het is uitkijken hoe Apple de verstoorde supple chain en duurdere compomenten heeft doorstaan. Sommige analisten verwachten dat die problematiek het bedrijf de rest van het jaar margepunten zal kosten. 'Ze kunnen over componenten beschikken, maar tegen een duurdere prijs', zegt een analist van Wedbush Securities tegen het persagentschap Reuters. Hij houdt voor het juni-kwartaal rekening met een margedaling van 200 à 300 basispunten. 'De druk kan aanhouden tot in het september-kwartaal.'

De consensus gaat uit van een brutomarge van 39 procent, een daling tegenover de 41,7 procent in dezelfde periode vorig boekjaar.

Investeerders zijn ook benieuwd of de dunnere iPad 2 het verkoopcijfer van zijn voorganger kan overtreffen: zowat 1 miljoen stuks in 30 dagen. Analisten verwachten dat in het tweede kwartaal 6 miljoen iPads, 16 miljoen iPhones en 3 à 4 miljoen Mac-computers werden verkocht.

De aanhoudende populariteit van de iPad en iPhone helpt Apple in het tweede kwartaal volgens de analisten aan een omzet van 23,3 miljard dollar en een winst per aandeel van 5,35 dollar.

Analisten houden tot slot ook in de gaten of er een indicatie komt van de terugkomst van Steve Jobs, de CEO die in januari bekendmaakte wegens ziekte voor onbepaalde tijd aan de kant te blijven.

Sebastien Rousseau

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud