Ook Citi-analisten fundamenteel somber over aantal zakenbankactiviteiten

We meldden al eerder  dat de banken voor een aantal activiteiten echt wel structureel in een dal zitten, maar nu horen we dit geluid ook van niemand minder dan de analisten van Citi zelf. Alphaville van de FT  las het rapport Testing Times van Citi over de zakenbankactiviteiten en wat blijkt, de Citi-experten zijn niet alleen pessimisten over inkomsten op de obligatiemarkt, maar ook over inkomsten in het aandelensegment en uit advieswerk.

Concreet, de inkomsten voor de internationale zakenbanken uit obligaties zouden dit jaar zakken tot het peil van 2004/5 en die uit aandelen en advies zouden 10 procent tot 20 procent dalen. Maar wat vooral opvalt, is de inschatting van de activiteiten inzake effectisering en gestructureerde kredieten.

Deze activiteiten, die voluit werden getroffen door de kredietcrisis, hebben fundamentele opdoffers gekregen. Vrij vertaald: die activiteiten liggen nu zowat stil, zodat de grote internationale zakenbanken hier ook geen inkomsten meer uit halen.

Een aantal beleggers zijn in de kredietcrisis met dit soort producten op de klippen gevaren en beseffen nu wat de reële risico's zijn. Zij haakten wellicht vrij af op vrij definitieve basis. Structurele problemen die hier aan de oppervlakte komen zijn onder meer de onduidelijke betekenis van een AAA-kredietwaardigheid, een gebrek aan transparantie, de zwakte van sommige speculatieve grote spelers, tegenstrijdige belangen in de hele keten van het herverpakken van kredieten.

Citi, Moody's en andere vooraanstaande waarnemers van de financiële sector denken dan ook dat de weerslag van deze problemen vrij duurzaam zal zijn. Dat wil niet zeggen dat de gehaaide zakenbankiers op termijn geen andere activiteiten zullen vinden, die even lucratief of nog lucratiever zijn - maar misschien ook minstens risicovol.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud