korte metten

Oorlog en vrede

Paus Franciscus met een standbeeld van het kindje Jezus tijdens de middernachtmis in Rome. ©Photo News

In zijn jaarlijkse kerstboodschap riep paus Franciscus op tot meer 'tederheid' in de wereld. De strijdende partijen in Oekraïne gingen alvast weer rond de tafel zitten. Maar in het Midden-Oosten valt de pauselijke oproep in dovemansoren.

'De wereld heeft nood aan Gods geduld, nabijheid en tederheid.' Paus Franciscus sprak die woorden tijdens de middernachtmis in Rome, kort nadat hij had gebeld met christenen in een vluchtelingenkamp in het noorden van Irak. Die waren op de vlucht voor terreurbeweging Islamitische Staat.

Die laatste lijkt alvast geen boodschap te hebben aan vredeswensen, en loopt wereldwijd te pronken met een Jordaanse F-16-piloot. Intussen is er wel een soort van welles-nietes-spelletje ontstaan tussen de IS-propagandamachine en Centcom, het Amerikaanse commandocentrum voor het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Dat ontkent dat de onfortuinlijke piloot is neergehaald. De crash zou geen gevolg zijn van luchtafweergeschut van IS.

Weetje van de dag: Centcom heeft ook een Twitteraccount, die afgelopen nacht driftig werd gebruikt om IS tegen te spreken. Dat verliep zo:

Jordanian Pilot Not Downed by #ISIL in #Syria: http://t.co/MGlN4Qoza0— U.S. Central Command (@CENTCOM) December 24, 2014

Evidence clearly indicates that ISIL did not down the aircraft as the terrorist organization is claiming. http://t.co/wDboLh6DIX— U.S. Central Command (@CENTCOM) December 24, 2014

Gen. Austin: "We ... will not tolerate ISIL's attempts to misrepresent or exploit this unfortunate aircraft crash for their own purposes."— U.S. Central Command (@CENTCOM) December 24, 2014

 

De vredesboodschap van de paus lijkt dan weer wel te zijn doorgedrongen tot in Oekraïne. Daar zijn onderhandelaars van de regering in Kiev en de rebellen weer rond de tafel gaan zitten. Al gebeurt dat niet in Oekraïne zelf. De Wit-Russische president heeft zijn paleis in Minsk ter beschikking gesteld. Zo komt daar ook nog eens wat ander volk over de vloer. De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht, en wordt beschouwd als de laatste dictator van Europa.

Beursactiviteit is er vandaag in de wereld amper te bespeuren. De Europese en Amerikaanse beurzen blijven dicht op kerstdag. In Tokio was er vanochtend wel handel, maar veel stelde die niet voor. De dunne handel volstond wel om een einde te maken aan een winstreeks van vijf dagen. Beleggers stelden winsten veilig, en duwden en passant de langetermijnrente in Japan naar een nieuw diepterecord.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud