OPEC schenkt Belg kerstcadeau

©Lieven Van Assche

De Belgische consument mag OPEC een dankbriefje sturen. Dankzij het bikkelend oliekartel zakt de prijs van huisbrandolie en diesel naar het laagste peil in vier jaar.

De olieprijs is dankzij een kibbelend oliekartel OPEC in vrije val. In juni kostte een vat Brent-Noordzeeolie nog 115 dollar, nu amper 65 dollar. 

Die tuimelende olieprijs is voor de westerse consument de facto een belastingverlaging die kan tellen. Dat leren ook de maximumprijzen voor brandstofprijzen, die de federale overheidsdienst Economie in recordtempo bijstelt. Bij tariefaanpassing nummer 102 van 2014 zakken vanaf donderdag de prijs voor diesel en huisbrandolie opnieuw fors. 

  • Productprijs: 44,43 cent (35%)
  • Marge & distributie: 17,07 cent (13%)
  • Accijnzen & bijdragen: 44,05 cent (35%)
  • Btw: 22,17 cent (17%) 

Een liter diesel kost dan nog 1,277 euro per liter. Dat is dik 2 cent minder dan vandaag en bijna 20 cent of 13 procent goedkoper dan eind juni. Een liter huisbrandolie wordt ruim 2,5 cent goedkoper en kost maximaal nog 62,9 cent. Huisbrandolie is sinds eind juni precies een kwart goedkoper geworden.

De daling is meer uitgesproken dan bij diesel omdat taksen en accijnzen een veel kleiner deel van de totale prijs uitmaken. Bij diesel is de eigenlijke petroleumprijs grosso modo één derde van de verkoopprijs, de overige twee derden zijn taksen en accijnzen. Bij huisbrandolie zijn de verhoudingen net omgekeerd.  

Zowel diesel als huisbrandolie noteert nu op het laagste peil sinds 2010 (zie grafiek).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud