Optimisme, een morele plicht?

De groene scheuten schieten donderdag opnieuw massaal uit de grond. Optimisme is hét modewoord! Dexia-topman Mariani heeft er last van, chipproducent Qualcomm eveneens, en de IEA kan niet anders dan zijn prognoses voor de olieprijs op te trekken. Wie zei er ook alweer dat optimisme een morele plicht was?

Tegenstanders van die stelling kunnen opwerpen dat tal van kleppers uit de wereld van bedrijven en economie de groene scheuten wel zien, maar weerbarstig weigeren om er een snel economisch herstel uit af te leiden. Of dat de recentste macro-indicatoren helemaal niet wijzen op een V-vormig herstel, zoals gisteren bleek uit de nog altijd slabakkende Amerikaanse export.

Eerder waren er al ontgoochelende cijfers over de industriële productie en export in Duitsland. Vandaag kwamen daar nog een resem Chinese macrocijfers bovenop. Die illustreren eigenlijk nog het best het huidige plaatje van de economie. De relanceplannen beginnen te werken (massale investeringen in Chinese infrastructuur, fabrieken,...), maar de wereldeconomie blijft erg zwakjes.

Als daar maar geen ontgoochelingen van komen... of een nieuwe bankencrisis. Al moeten we de woorden van 'financiële stabiliteit-expert' Krusec misschien wel met een korreltje zout nemen. Als ook opperbankier Trichet morgen in Sofia begint te orakelen over U'tjes, V'tjes en het effect op de banken, dan pas zullen de financiële markten de oren spitsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud