korte metten

Optisch bedrog

Dexia-topman Karel De Boeck wil met een omgekeerde aandelensplitsing speculatie met het Dexia-aandeel tegengaan. Maar zo'n optisch bedrog dreigt net meer speculatie te creëren. ©Debby Termonia

Terwijl Bekaert tobt over al te optimistische analisten en dan maar een soort winstalarm uitstuurt, overweegt Dexia een omgekeerde aandelensplitsing, waardoor de koers van het aandeel optisch wordt opgetrokken. Een vreemde operatie voor een aandeel dat de facto niets meer waard is.

Het persbericht over de jaarresultaten van de uitdovende restbank Dexia  was al bij al nog geruststellende lectuur. Dankzij de gedaalde financieringskosten. Dexia moet voortdurend kortlopende kredieten geherfinancierd krijgen, terwijl het probeert om zijn gigantische langetermijnportefeuille af te wikkelen. Dat ging het afgelopen jaar vrij goed, met dank aan de lage rentestanden.

Wij struikelden helemaal op het einde van het persbericht over een nogal cryptisch zinnetje. Dat ging als volgt:

De gewone algemene aandeelhoudersvergadering zal samenkomen op 20 mei 2015 en zal onmiddellijk gevolgd worden door de uitzonderlijke algemene aandeelhoudersvergadering die zal bepalen of de Raad van bestuur, over een periode van één jaar, kan overgaan tot het hergroeperen van de aandelen van Dexia NV.
Dexia

Bent u meteen mee? Wij moesten alvast even checken bij de woordvoerster om te begrijpen wat er bedoeld wordt met een 'hergroepering'. Het blijkt te gaan om een potentiële 'reverse stock split' of omgekeerde aandelensplitsing. Daarbij wordt het aantal uitstaande aandelen flink gereduceerd. Stel dat Dexia 100 bestaande aandelen zou vervangen door 1 nieuw aandeel, dan stijgt de koers van 0,03 euro naar 3 euro.

Het gaat om een louter cosmetische ingreep. Dexia wordt plots niet meer waard met zo'n operatie. Vermoedelijk hoopt topman Karel De Boeck zo de speculanten af te schrikken die wel eens een gokje willen wagen met het centjesaandeel Dexia. Maar die speculatie dreigt ook weer toe te nemen, als Dexia door optisch bedrog suggereert dat het aandeel wel nog iets waard is. Wat manifest niet zo is.

Optimisten

Intussen zijn we op Euronext Brussel getuige van een flinke pandoering voor Bekaert . Sneller dan verwacht krijgt deze sombere beursstrateeg gelijk, die eerder deze week nog een klaagzang afstak over het overdreven optimisme op de beurs. 'Het lijkt wel of er geen enkele pessimist meer over is. We zullen een sterk economisch herstel nodig hebben om de optimisten gelukkig te houden', orakelde de man.

Bij Bekaert hebben die optimisten alvast een flinke optater gekregen, van het bedrijf zelf dan nog. Bekaert maakt zich zorgen over een overdosis optimisme in de analistenprognoses voor de jaarresultaten. Die staan volgende week vrijdag geprogrammeerd. Om die euforie te logenstraffen, publiceerde het bedrijf al voorlopige cijfers waaruit blijkt dat alvast de winst gevoelig lager ligt dan wat analisten voorspelden

Poker

Intussen houden de markten ook nog steeds de Grieken in de mot. Het is donderdag alweer een D-day. De regering van premier Alexis Tsipras zal vandaag in een brief officieel de verlenging vragen van het lopende steunprogramma. De vraag is welke voorwaarden de Grieken daaraan willen koppelen, en vooral of Europa daar zonder meer mee zal instemmen. Er kan weer wat gepokerd worden met vragen tot aanpassing van de voorwaarden. De versies van de verlenging van het steunprogramma kunnen dan vrolijk heen en weer reizen tussen Brussel en Athene, terwijl de deadline voor het lopende steunprogramma dichterbij komt.

En ook Oekraïne blijft de gemoederen beroeren. Het staakt-het-vuren blijft grotendeels dode letter in het oosten van het land, waar vooral in de stad Debaltseve nog flink wordt gevochten. De Oekraïense president Petro Porosjenko probeert de inzet te verhogen door een internationale vredesmacht te vragen, die moet toezien op de naleving van het bestand. Die demarche wordt door de Russen meteen afgedaan als 'het ondergraven van de Minsk-akkoorden'. Ook daar dus poker op hoog niveau.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud