Advertentie

Ordina treedt toe tot Amsterdamse rampenclub

©ANP XTRA

De Nederlandse ICT-dienstenleverancier Ordina heeft zich donderdag bij het rijtje Amsterdamse rampaandelen gevoegd die door fraudeschandalen worden achtervolgd. Maar ook op de Brusselse beurs wordt geklungel in de boekhouding onverbiddelijk afgestraft.

Het Nederlandse documentaireprogramma Zembla wordt pas vanavond uitgezonden. Maar de makers mogen er nu al zeker van zijn dat de uitzending van vanavond een kijkcijferhit zal worden. Het nieuws dat Zembla ontdekt heeft dat de Nederlandse ICT-groep Ordina betrokken is bij fraudeschandalen ging als een lopend vuurtje rond in beleggerskringen. 

Volgens de documentaire zou Ordina zich niet aan de regels hebben gehouden in twee aanbestedingsprocedures in 2006 en 2009 bij de Nederlandse ministeries van Justitie en Veiligheid. Zo zou een reservist in het Nederlandse leger die bij Ordina werkt, zijn werkgever vertrouwelijke informatie hebben toegespeeld. Ook andere ambtenaren zouden meermaals gegevens hebben gelekt aan Ordina. Daardoor zou de technologiegroep dus voorkennis hebben gehad toen hij zijn offertes indiende. 

In een reactie zegt Ordina dat het afgelopen zomer al een advocatenbureau onder de arm heeft genomen om de aantijgingen van Zembla na te gaan. In de dossiers die tot dusver werden nagepluisd, heeft dat advocatenbureau nog geen onregelmatigheden vastgesteld, geeft Ordina nog mee. Maar van een aantal andere dossiers zijn de onderzoeksresultaten nog niet bekend. In de loop van oktober zou er definitief helderheid worden gebracht. 

Of er nu fraude is of niet, Ordina heeft hoedanook enorme reputatieschade geleden. Op de beurs van Amsterdam verliest het aandeel donderdagmiddag bijna een kwart van zijn beurswaarde: -23,1 procent op 1,47 euro. 

Stoet van fraudeschandalen

Wellicht zitten niet alleen de aandeelhouders van Ordina verveeld met deze fraudezaak. Ook voor de uitbaters van de beurs van Amsterdam komt het nieuws ongelegen. Het Damrak kreeg de voorbije kwartalen immers het ene na het andere fraude- en boekhoudschandaal te verwerken. 

Het meest in het oog springt wellicht het gepruts bij het installatiebedrijf Imtech, dat ook in ons land actief is voor onderhoud van gebouwen en als installateur van kabels. Imtech ging in de winter van vorig jaar bijna ten onder door grote fraude in Duitsland en een probleemproject in Polen. Eind augustus lanceerde Imtech wel een 'battle plan' om de boel recht te trekken - een zware ontslagronde, de verkoop van de ICT-tak en een kloeke kapitaalverhoging. Maar dat neemt niet weg dat Imtech nog steeds 95 procent onder zijn niveau noteert van februari 2013, net voor de hel losbrak. 

Ook beleggers in BAM hebben afgelopen zomer wel hun portie leed gehad. De aannemer gaf in juli al een knoert van een winstwaarschuwing na een reeks tegenvallende grote bouwprojecten en zag zich niet veel later verplicht een hooggeplaatste medewerker te ontslaan wegens fraude. 

SBM Offshore verging het niet veel beter. De leverancier van olieplatformen op zee kreeg rake klappen omdat het Braziliaanse Petrobras tijdelijk geen contracten toewees als gevolg van een fraudeonderzoek dat SBM Offshore in een slecht daglicht plaatste. Al is het aandeel intussen zo fors gezakt - een verlies van 27 procent sinds begin dit jaar - dat het volgens sommige analisten weer koopwaardig is geworden. 

Geklungel in Brussel

Ook op de Brusselse beurs worden enkele aandelen momenteel flink afgestraft voor boekhoudkundig gestuntel. Het aandeel krijgt donderdagmiddag een lel van bijna 7 procent. Eerder deze week moest Sapec opbiechten dat het orde op zaken moest stellen in de meststoffendivisie in Brazilië. De klantenrekeningen moesten worden uitgezuiverd, en bovendien bleken heel wat verkopen al op voorhand geboekt. 

Het Waalse enigineeringbedrijf Hamon heeft al een horrorzomer achter de rug nadat het voor 40 miljoen euro fouten ontdekte in de boekhouding bij zijn Franse dochter Hamon D'Hondt. Hamon moet onder druk van de banken 'minstens 20 miljoen euro' ophalen op de markten. Maar de schrik dat er nieuwe lijken uit de kast kunnen vallen zit er bljikbaar nog steeds diep in bij beleggers; Het aandeel verliest donderdag meer dan 5 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud