Over India en de eindigheid van recordreeksen

De belangrijkste beursindex van India stuikte vandaag even in elkaar. De handel werd daarop een uur stilgelegd en uiteindelijk bleven de verliezen relatief binnen de perken. Aanleiding was een mededeling van de Indiase beursregulator. Die wil de ongebreidelde instroom van buitenlands kapitaal in de Indiase aandelenmarkt indijken.

Nu kunnen allerlei fondsen via financiële derivaten de vruchten plukken van de forse koerswinsten van de Indiase markt. 'Dat leidt tot oververhitting', aldus de Indiase beursautoriteiten. En gelijk hebben ze, als we in rekening nemen dat de index dit jaar al 38 procent steeg. De voorbije twee weken zette de Sensex trouwens record na record (maar liefst 18 in 19 sessies) op de tabellen. Een logische en gezonde correctie dus. En in India hebben ze gelijk als ze over een ongebreidelde instroom van kapitaal spreken.

Dat toont Alphaville van Financial Times aan. Deze maand alleen al pompten buitenlandse investeerders 4,5 miljard dollar buitenlands kapitaal in Indiase aandelen. Over het volledige jaar 2006 vloeide er 'slechts' 10,7 miljard naar de beurs van Bombay. De beursregulatoren merken dus terecht op dat dergelijke praktijken ongelimiteerde beurshausses en dus zeepbellen creëren.

Niet alleen in Azië heerst er koopwoede. Ook in de VS werden er vorige week nog records bijgeschreven. En dat terwijl heel wat aandelen er overkocht en overgewaardeerd uitzien, aldus een fondsenbeheerder. 'We zien nu al vijf jaar een bijna onafgebroken reeks van winst, winst, winst. Dat kan niet blijven duren.'

Twee weken terug verscheen daarover nog een stuk in het Britse weekblad The Economist. In zijn wekelijkse financiële column wijst 'Buttonwood' erop dat beleggers er zich bewust van moeten zijn dat indexen niet blijven stijgen. En dat er langere periodes kunnen zijn met ronduit negatieve groei (de auteur verwijst daarbij trouwens naar onze eigen Bel20).

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud