Over lynxen, hartproblemen en het magische getal Pi

Orde in de chaos, wie droomt er niet van? Voor enthousiaste beleggers kan de zoektocht naar orde en voorspelbaarheid gerust een heus levenswerk worden. Neem nu de briljante/knettergekke/geslepen (schrappen wat niet past) Amerikaan Martin Armstrong. De brave man zit deze dagen in een New Yorkse cel voor financële misdaden en het ontvreemden van miljoenen dollars, maar blijft fascinerend genoeg voor het tijdschrift The New Yorker om er een uitgebreid profiel aan te besteden.

LTCM

Kort gezegd is Armstrong de man die de crash van de NIkkei in 1989 voorspelde en in 1998 tot op de dag na kon zeggen wanneer de S&P index de dieperik zou induiken. Dat gebeurde net voor de grote en spectaculaire neergang van het LTCM-fonds. Eén keer is geluk hebben, vanaf twee keer kan je geld beginnen te vragen voor je voorspellingen. Het artikel in The New Yorker legt uit dat de brave man niet zozeer een glazen bol heeft dan wel een goede rekenmachine. Zijn voorspellingen volgen immers een regelmatige cyclus die volledig draait rond het getal Pi. Vermenigvuldig dat met 1.000 en je hebt het aantal dagen tussen twee crissisen, om en bij de 8,6 jaar voor leken als u en ik.

Armstrong staat zeker niet alleen in zijn zoektocht naar regelmaat in de wereld en op de financiële markten. In het artikel passeren een hele reeks figuren de revu die allemaal een tikketje verder gaan kijken dan hun meer cynische collega's maar de materie vaak zo obsessief benaderen dat ze er ongewild hun levenswerk van maken. Of zoals auteur Nick Paumgarten opmerkt: geen van deze wellicht geniale onderzoekers is zelf heel rijk, maar de verklaring dat geld niet hun belangrijkste motivatie is, klinkt op de een of andere manier erg hol.

Cyclomaniacs

Niet dat de theorieën die ze naar voren schuiven makkelijk van tafel te vegen zijn. Net omdat ze zich zo verdiepen in cijfers en statistieken komen er immers vaak intrigerende links naar boven. Zo leert Paumgarten ons - via het werk van Edward R. Dewey, een economisch raadgever van president Herbert Hoover in de jaren '30 - dat er een bijna angstaanjagend precies verband bestaat tussen het aantal gevangen lynxen in het hoge noorden van Canada en het aantal vastgestelde hartziektes in New England. Dewey verzamelde een kliek 'cyclomaniacs' rond zich, richtte een eigen magazine op en ontdekte nog veel meer cycli in de wereld rond ons heen.

Dat brengt ons natuurlijk tot de cruciale vraag of al die regelmaat geen product is van een gezonde dosis toeval én de typisch menselijke eigenschap om patronen te willen zien waar er misschien geen zijn. De cyclomaniacs vinden die verklaring natuurlijk onzin en blijven vrolijk tokkelen op hun rekenmachine.

Raphael Cockx

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud