Advertentie

Overheidsschulden blijven op het Westen wegen

Nog in verband met het schizofrene jaareinde geef ik nog een bloemlezing van commentatoren die waarschuwen voor de overheidsfinanciën in het Westen.

 Michael Schuman vraagt in een post op The Curious Capitalist of Europa een nog lelijker 2011 tegemoet gaat, het antwoord is "ja", zolang de Europese leiders en met name Duitsland blijft vasthouden aan een schoorvoetend, beetje-bij-beetje crisisbeleid.

Daniel Gros op Vox vindt dat de Europese top geen verandering bracht in de status quo en dat de crisis onder die omstandigheden zal blijven verder woekeren. 

Gavyn Davies, een macro-econoom, vraagt in de Financial Times of het huidige beleid eigenlijk wel in het belang van Duitsland zelf is. De Duitse banken zijn fors blootgesteld aan de Europese periferie, en een nieuwe euro voor de 'sterke' landen zou veel kosten inzake concurrentievermogen. 

Nouriel Roubini heeft het op Project Syndicate over een serieuze crisis van de eurozone. Er liggen drie scenario's op tafel: verder aanmodderen, een breuk met wanordelijke schuldherschikkingen en de exit van zwakkere leden en meer integratie (met een vorm van een begrotingsunie). 

The Economist merkt op dat volgens het Institute of International Finance de VS in 2011 4.000 miljard dollar moeten ophalen en de Europese regeringen bijna 3.000 miljard dollar. Japan moet geld ophalen ten belope van meer dan 50 procent van het BBP tegen het eind van 2011.

De gemiddelde schuldgraad in het Westen ligt nu op 70 procent van het BBP, 50 procent hoger dan in 2007 en meer dan twee keer zo hoog als in de opkomende landen. 

Om maar te zeggen, de obligatiemarkten spelen met de stijgende rente niet alleen de voorbode van een aantrekkende reële economie, maar ook de rol van waakhond die ziet dat het schuldenprobleem in het Westen bijzonder groot blijft. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud