Advertentie

Overheidsschulden? Het probleem van gisteren!

Grappig toch, hoe de belegger zich telkens weer uitslooft om Benjamin Graham gelijk te geven. Die  grondlegger van de fundamentele aandelenanalyse omschreef 'de beurs' perfect als een manisch-depressief mannetje, Mr Market.

Maandag was Mr Market depressief: hij raakte tureluurs van de trans-Atlantische schuldenzorgen. Terwijl Griekenland onvermijdelijk op een schuldherschikking afstevent, belooft de opmars van de eurosceptische Ware Finnen in de Finse stembusslag zondagavond nog een extra knoop te leggen de toch al notoir complexe en ondoorzichtige aanpak van de schuldencrisis in de eurozone. En in de VS schaarde Standard & Poor's zich bij het groeiend koor critici van het lakse Amerikaanse begrotingsbeleid: het ratingbureau dreigde er mee Washington zijn AAA-topkredietscore af te pakken.

In zijn depressie dumpte Mr Market ironisch genoeg aandelen en vluchtte hij net in die Amerikaanse obligaties die S&P verketterde. En dat terwijl de balans van heel wat ondernemingen er tegenwoordig heel wat florissanter uitziet dan die van overheden. Dat was ook de boodschap die S&P gisteren gaf, met de eerste ratingverhoging voor brouwer AB InBev.

Maar zie: woensdag lijken de wankele overheidsfinanciën voor Mr Market al weer het probleem van gisteren. Of beter: maandag. Het typetje is nu plots weer vrij euforisch, met dank aan de stroom meevallende bedrijfsresultaten. En dan vooral de optimistische vooruitzichten die 's werelds grootste chipbakker Intel schetste.

O ja: over gezonde bedrijfsfinanciën gesproken. Vanavond zijn er nog de resultaten van beleggersoogappel Apple. Die IT-reus beschikt eind 2010 over een berg cash en beleggingen van net geen 60 miljard dollar ...

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud