Advertentie
Advertentie
korte metten

Overnamefabriek

Patrick Drahi is met via zijn holding eigenaar van Numéricable en SFR. ©Bloomberg

Never a dull moment in de telecomsector. En bij de NMBS.

De overnames en fusies volgen mekaar in razendsnel tempo op in de telecomsector. Een overzicht van het voorbije jaar, niet-exhaustief en in niet chronologische volgorde:

  • In eigen land koopt Telenet BASE.
  • Het Amerikaanse Liberty Global koopt in Nederland Ziggo en UPC.
  • Het Amerikaanse Comcast koopt Time Warner Cable - maar wordt tegengehouden door de concurrentiewaakhonden.
  • Het Franse Altice koopt in eigen land SFR en lonkt naar Bouygues Telecom. 
  • Datzelfde Altice koopt ook de Portugese poot van Portugal Telecom en een mobiele operator in de Dominicaanse Republiek.
  • Liberty Global ziet een fusie met Vodafone zitten. Vodafone is de grootste mobiele operator van de wereld.
  • Vodafone koopt Kabel Deutschland en het Spaanse Ono.
  • E-Plus bundelt de krachten met Telefonica Deutschland.
  • Enz.

Net als bedrijven in tal van andere sectoren profiteren de telecomondernemingen van het gratisgeldbeleid van de centrale banken om zich danig te versterken. Meer specifiek in de kabelsector breiden de spelers hun schaalgrootte uit omdat online concurrenten als Netflix en Amazon aan hun klantenbestanden knagen.

Patrick Drahi ©BELGAIMAGE

Vandaag is in de sector opnieuw de beurt aan de Frans-Israëlische zakenman Patrick Drahi om in de schijnwerpers te treden. Na de vele overnames in Frankrijk en Europa waagt de 51-jarige met zijn holding Altice  nu de sprong naar de VS. Eerst met de overname van de relatief kleine kabelaanbieder Suddenlink met zowat 1,4 miljoen klanten in de South en Midwest. Kostprijs: 9 miljard dollar.

Maar dat is slechts een opwarmertje voor Drahi's volgende move: niemand minder dan Time Warner Cable, de nummer twee of drie van de Amerikaanse kabelmarkt. Waarde: zowat 45 miljard dollar. Volgens Amerikaanse media zouden er al gesprekken zijn geweest.

Drahi mag wel zijn mouwen extra opstropen. Niemand minder dan zijn Amerikaanse evenknie/voorbeeld John Malone zal zeker ook Time Warner Cable proberen binnen te halen, nadat hij daar vorig jaar niet in slaagde. Toen liet hij zich aftroeven door marktleider Comcast, dat van de concurrentiewaakhond echter geen doorgang kreeg voor de overname.

NMBS

In eigen land blijft de NMBS de grootste aandacht opeisen. De audit van de vastgoeddochters toont dat toplui zich schuldig hebben gemaakt aan belangenvermenging en hoge onkostennota's hebben ingediend.

De dure speeltreinen van Europlay uit Dendermonde. ©RV

En verder duikt het verhaal op dat de directie heeft beslist om vijf dure speeltreinen niet uit te stellen in de grote stations. Omdat die lancering niet past binnen de grote besparingsronde die het spoorbedrijf wacht. En dus vergaren de toestellen van samen 200.000 euro dan maar stof in een opslagplaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud