Advertentie

Panieken of niet, dat is de vraag

Weten we echt wat de gezondheidstoestand is van de Europese banken? Tijdens het programma BBC Newsnight van 26 mei zeggen Gillian Tett (Financial Times) en Hugh Hendry (Ecletica Asset Management) dat we geen degelijk zicht hebben op de situatie van de Europese banken. Jeffrey Sachs (Columbia University) stelt dat de markt van nature paniekerig is en dat we zeker nog niet aan een "worst case scenario" toe zijn.

Hendry zegt dat het beter is de banken nu voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen inzake de Zuid-Europese schulden. Beter nu gedurende drie jaar een recessie dan de crisis over twintig jaar spreiden, zo vindt hij: "ik beveel u aan te panieken." 

Advertentie

Tett is minder extreem, maar wijst er op hoe in de VS de banken werden verplicht klare wijn te schenken over hun gezondheidstoestand. De problemen onder de mat vegen, lost niet op en maakt de dingen alleen maar erger, zo argumenteert ze.

Sachs vindt dat de deficits zeker onder controle moeten worden gebracht, maar dat betekent nog niet dat overheden op bankroet moeten afstevenen. Er is een redelijke kans dat Griekenland terug een normale marktpartij wordt wanneer de bezuinigingen worden uitgevoerd, aldus de professor, die allerminst wenst te panieken.

De scherpe tegenstelling tussen Hendry en Sachs leidt tot enig vuurwerk...

Roland Legrand

(video gevonden op de blog Zero Hedge)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud