Advertentie

Paulson zoekt de kleintjes op

De Amerikaanse hefboomfondsbeheerder John Paulson. ©Photo News

De Amerikaanse hefboomfondslegende John Paulson zoekt nu ook de kleine belegger op. Paulson, die vooral faam vergaarde door de crash van de Amerikaanse huizenmarkt te voorspellen, werkt daarvoor samen met de Britse fondsenbeheerder Schroders.

Het fonds, dat wellicht dit kwartaal nog de definitieve goedkeuring van de Luxemburgse toezichthouder krijgt, specialiseert zich voornamelijk op mogelijke fusies en overnames of op potentiële faillissementen of reorganisaties.

Normaal bieden hefboomfondsen zoals dat van John Paulson maar weinig kansen voor kleine beleggers, voornamelijk omdat de instapkosten veel te hoog liggen. Schroders probeert dat probleem te omzeilen door het Paulson-vehikel op te nemen in zijn GAIA-platform, zeg maar een dakfonds dat acht verschillende hefboomfondsen overkoepelt dat door derden wordt beheerd.

De instapdrempel voor het nieuwe Paulson-fonds van Schroders ligt op 10.000 euro. De ambitie is dat het fonds een jaarlijkse nettorendement van acht tot tien procent haalt, bij een verwachte volatiliteit op de beurzen van zes à acht procent. 

John Paulson is een naam als een klok in het beleggerswereldje. De Amerikaanse hefboomfondsbeheerder verdiende miljarden dollars door net voor de financiële crisis te gokken op een crash van de huizenmarkten in de VS. Maar een flink deel van die opbrengsten investeerde Paulson in goud. En de forse terugval van de waarde van dat edelmetaal had ook een zware impact op Paulsons investeringsvehikel. 

Advertentie
Gesponsorde inhoud