Advertentie
korte metten

Pauze

Cristiano Ronaldo relaxt op de Bahamas. ©Photo News

Terwijl de Eurogroep een kleine pauze neemt in de Griekse onderhandelingen, nemen velen vanaf vandaag een grote pauze: vakantie. Maar de wereld blijft volop in beweging.

Voor de luchthaven van Zaventem breekt een superdrukke periode aan. Vandaag zullen naar schatting 45.000 mensen er het vliegtuig nemen, grotendeels om hun (zonovergoten) vakantiebestemming te bereiken. Ook op de wegen naar het zuiden breekt de zomerdrukte aan. Mensen willen even de dagelijkse sleur vergeten, geest en lichaam rust gunnen, batterijen opladen en misschien ook wat herbronnen. Of u dat op een Spaans strand doet, in een Thaise disco, op een Zwitserse berg of in een Italiaans museum, is uw eigen keuze. Iedereen pauzeert op zijn manier.

Ook de ministers van Financiën van de eurozone. Alhoewel, veel pauzeren zal er voor hen niet bij zijn. Donderdag slaagden ze er – voor de zoveelste keer – niet in de Griekse knoop te ontwarren. De standpunten over mogelijke ingrepen om de economie van Hellas te hervormen en verder te besparen blijven ver uit elkaar liggen. Merkel weigerde de Griekse kwestie tijdens de grote top – van de staats- en regeringsleiders – op tafel te leggen. Dus moeten de Eurogroepministers zaterdag verderwerken. Brengt de korte pauze soelaas?

Op de Chinese beurzen gaat het om veel meer dan gewoon een pauze. Een regelrechte crash vond vrijdag plaats: Shanghai en Shenzhen kelderden 7 procent. De Chinese beurzen beleefden zo hun slechtste dag in zeven jaar. Nu, na een stierenmarkt van bijna 3 jaar zat het er aan te komen. De aanleiding was ‘margin call’: beursmakelaars die hun klanten vragen om geld bij te storten of extra effecten als onderpand voor te leggen. Maar het probleem zit ook dieper.

De pauze die fietsenfabrikant Minerva inlast, is eerder pijnlijk. Het bedrijf is gewoon failliet gegaan. De Oost-Vlaamse ondernemer Peter Bruggeman, die het bedrijf in 2009 in handen kreeg, wijt dat aan de slechte zomers van de twee laatste jaren. Maar Minerva was daarvoor al in het rood beland. Te weinig innovatie, te weinig mee met zijn tijd, klinkt het in de sector.

Nog in het nieuws vanmorgen:

- Het Canadese meststoffenconcern Potash bereidt een bod voor op K + S en daar zijn de Duitsers niet mee opgezet.

- De controverse rond het e-mailverkeer van Hillary Clinton laait weer op.

- Wie in Zuid-Korea liegt over een MERS-besmetting, vliegt twee jaar in de cel en krijgt een boete.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud