Payday bij de Amerikaanse banken

(tijd) - De hele financiële wereld mag dan wel op de rand van de afgrond hebben gestaan, als je kijkt naar de lonen bij de Amerikaanse banken, zou je je kunnen afvragen of er ooit zoiets als een subprimecrisis is geweest.

Op basis van de jaarresultaten die tot dusver werden vrijgegeven in de Amerikaanse banksector, blijkt volgens The Wall Street Journal dat de financiële kleppers van de VS in 2009 gemidddeld zo'n 32,5 procent van hun omzet opzij hebben gezet voor de verloning van hun werknemers.

Dat is ongeveer evenveel als in 2008 en zelfs een fractie hoger als in 2006, toen het woord 'kredietcrisis' nog moest worden uitgevonden. En, als we afgaan op de opmerkelijke interactieve grafiek die The Wall Street Journal vwoensdag p zijn site plaatste, slechts 5 procentpunt minder dan in het topjaar 2007.

Sommige groepen, zoals Morgan Stanley, hebben zelfs het hoogste bedrag in tien jaar opzijgezet om hun bankiers te belonen als nu. Morgan Stanley wierf vorig jaar dan wel extra personeel aan, dat het loonpakket is gegroeid zal er bij beleggers niet bepaald als zoete koek ingaan, nu de zakenbank slechter dan verwachte kwartaalcijfers heeft gepubliceerd.

Er lijkt dus nauwelijk iets veranderd, ook al hebben zowat alle Amerikaanse grootbanken hun overleving te danken aan miljarden overheidssteun en staat president Obama onder massale druk om de bonuscultuur  aan te pakken. De grafieken die we woensdag in The Wall Street Journal zien, zullen het Witte Huis er alvast niet toe aanzetten om de geplande extra heffing op de banksector wat te milderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud