Peter Praet is bezorgd om uw loon

ECB-hoofdeconoom Peter Praet ©Bloomberg

Het is een schrale troost, maar uw magere loonfiche staat prominent op de boordtabel van de Europese Centrale Bank. Dat zegt Peter Praet, na voorzitter Mario Draghi de invloedrijkste stem in Frankfurt.

Acht flashberichtjes van Bloomberg, vaak gretig opgepikt door invloedrijke financiële blogs als Zerohedge. Dat was de oogst van het persbureau tijdens de al bij al korte toespraak die Peter Praet op het financieel forum van de Nationale Bank van België hield. Het moge duidelijk zijn: als Praet praat, wordt er geluisterd. 

Logisch: de krant Frankfurter Allgemeine deelt de Belgische hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) al jaren in bij het ‘kernkabinet’ van voorzitter Mario Draghi, samen met de Fransman Benoit Coeuré. 

Bovendien zakte Praet naar Brussel af op een ogenblik dat elk woordje van elke ECB-topman op een schaaltje wordt gelegd. De verrassend sterke economische remonte die de eurozone dit voorjaar kent, heeft de speculatie over een exitplan voor de jarenlange stimulus opgeschroefd. 

Te meer omdat een opstoot van de olieprijs de inflatie plots weer in de buurt van de langetermijndoelstelling van de centraal bankiers, dicht bij 2 procent, deed belanden.

'Inflatieopstoot tijdelijk'

Praet erkent dat hij bij elk publiek optreden op eieren moet lopen. 'We hebben enorm veel geïnvesteerd in het economisch herstel. Net daarom moet je extreem voorzichtig zijn bij de communicatie over een exit. Je mag niet te laat zijn, maar ook niet te vroeg.'

De lage loongroei vertaalt zich tot nader order in lage diensteninflatie in de eurozone ©ECB

Toch was de boodschap van de econoom helder: wie denkt dat de exit nakend is, vergist zich. Gewapend met een indrukwekkende reeks slides herhaalt Praet het Frankfurtse mantra dat de huidige inflatieopstoot een tijdelijk gevolg is van de sterke stijging van de energieprijzen. En die is te wijten aan het oliekartel OPEC's eerste verlaging van de olieproductie in acht jaar.

'De onderliggende inflatie en de binnenlandse prijsdruk blijven laag’, klinkt het. Praet wijst op de aanhoudend lage diensteninflatie, die nauw samenhangt met het feit dat een verbetering op de arbeidsmarkt nauwelijks leidde tot een dikker loonzakje voor de Europeanen.

Dat de lonen amper stijgen, komt door het enorm reservoir aan onderbenutte werknemers: mensen die deeltijds werken maar een voltijdse job ambiëren, of mensen die ontmoedigd de zoektocht naar een baan gestaakt hadden. 

Ook al zag de gemiddelde Europeaan zijn loongroei recent aandikken tot 1,5 procent, zoals een andere slide leert, dat blijft ruim onder de 2,4 procent van vóór de crisis. En dus is er geen haast om de stimulus te verminderen, laat staan de rente te verhogen. 'Voor een duurzame stijging van de inflatie gaan we een sterkere stijging van de lonen moeten zien', besluit Praet. U bent gewaarschuwd: uw loonfiche staat bovenaan de boordtabel van de ECB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud