Advertentie

Populaire grondstoffen: stof tot nadenken?

Worden grondstoffen stilaan een hype, of staan wij nog maar in het begin van een langgerekte hausse? Die vraag borrelt spontaan bij mij op bij het lezen van twee afzonderlijke berichten maandagochtend. Enerzijds meldt Reuters dat Glencore broedt op een giga-beursgang die het bedrijf kan waarderen op een lijvige 60 miljard dollar (!). Anderzijds zegt de financieel directeur van de Braziliaanse grondstoffendelver Vale in Financial Times dat het beste nog moet komen voor zijn bedrijf. Volgens de CFO zal alvast de markt voor ijzererts in de komende drie tot vier jaar krap blijven.

Nu is de dynamiek achter de ijzerertsprijzen niet helemaal dezelfde als die schuilgaat achter de prijsstijging van andere grondstoffen. IJzererts is vandaag bijna drie maal duurder dan in maart 2010, een hallucinante prijsstijging die naar verluidt vooral te wijten is aan de vrijmaking van de ijzerertsmarkt. Daardoor kunnen staalproducenten niet langer ijzererts afnemen bij de delvers via jaarcontracten (lees hier het stuk erover in De Tijd van april vorig jaar). In plaats daarvan moeten ze contracten voor drie maanden onderhandelen op basis van de gemiddelde spotprijs over één kwartaal.

De beursgang van Glencore, de meest gewiekste grondstoffentraders ter wereld, lijkt aan te geven dat wij wel eens 'on top of the market' kunnen zitten. Het ijzer smeden als het heet is, zou je de IPO-plannen van Glencore kunnen omschrijven. De uitspraken van Vale zijn dan weer opvallend optimistisch. Ook Nyrstar, de Belgische zinksmelter waarin Glencore trouwens een belang heeft, zei vorige week dat het in 2011 weer een tweecijferige groei verwacht.

Wat is uw mening hierover? Denkt u dat wij aan het begin van een langgerekte 'bull run' in de grondstoffen(aandelen) staan. Of loopt iedereen stilaan wat te warm? En geeft het huidige optimisme met andere woorden stof tot nadenken?

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud