Positieve trend, maar...

De positieve trend op de huizenmarkt in de VS blijft zich doorzetten, na het goede nieuws van de voorbije maanden. De bestaande woningverkopen voor mei stegen 2,4 procent tegenover april, naar het hoogste peil in zeven maanden. Tegelijkertijd liepen de voorraden terug (-3,5%). De goede signalen van de huizenmarkt in de VS zijn wellicht te wijten aan de lagere huizenprijzen (die koopjesjagers aantrekken), de fors gezakte hypotheekrente, en subsidies van de overheid.

Toch zijn er enkele kanttekeningen te maken, zegt ING-econoom Dimitry Fleming. 'De hypotheekrente op dertig jaar zit sinds het midden van de maand mei opnieuw in de lift. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt verslechteren. En de voorraden onverkochte huizen blijven enorm.'

Het verhaal van de Amerikaanse huizenmarkt, en vooral de kanttekeningen, valt door te trekken naar de hele wereldeconomie: een herstel zal moeizaam, en tergend traag verlopen. De schokken die er geweest zijn, waren enorm. De stimuluspakketten evenzeer. Maar hier en daar duiken al onaangename neveneffecten op.

Zoals de stijging van de lange rente, die moeilijk te controleren valt. Tegelijkertijd is er een gigantische fall-out door de stijging van de werkloosheid, die nog tot volgend jaar zal doorzetten. En de Wereldbank waarschuwde maandag nog voor de gevolgen voor de economieën in volle ontwikkeling, waar massaal geld uit teruggetrokken werd. Dat kan in die landen nog voor grote schokken zorgen, ook al lijkt het dieptepunt van de crisis al een eind achter ons. Die schokken kunnen nazinderen tot bij ons. Via de financiële sector bijvoorbeeld.

Zou het toeval zijn dat net KBC het zwakst presteert de jongste beursdagen? De bank-verzekeraar lijkt wat de portefeuille gestructureerde kredieten betreft, het ergste achter zich te hebben. Maar, stipte een analist aan, 2009 en 2010 kunnen wel eens het jaar van de gewone kredieten worden voor KBC. Volgens de eigen prognoses moet de bank-verzekeraar het ergste van de storm in Centraal- en Oost-Europa kunnen afwenden. Maar gezien de lijken die er de voorbije maanden wereldwijd uit de kast vielen, kunnen beleggers misschien best de nodige voorzichtigheid inbouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud