Positieve verrassingen, hoop onzekerheden

Vorige week trokken de beurzen zich op aan beter dan verwachte Amerikaanse macrodata, vandaag geven sterke eerstekwartaalcijfers van enkele Europese kleppers de markten vuur. De resultaten van Lafarge, Henkel, British American Tobacco,...  het zijn positieve verrassingen, na een kwartaal waarbij de krantenkoppen vaak over kredietcrisis, inflatie en zelfs stagflatie gingen. De cijfers bewijzen dat de Europese bedrijven door het aanboren van nieuwe markten, prijsverhogingen,... de winstgevendheid hoog kunnen houden, ook in moeilijke omstandigheden.

Toch is overdreven enthousiasme uit den boze. Steeds meer indicatoren lijken aan te geven dat de economie in de eurozone in de tweede jaarhelft fors zal vertragen. In de marge van het beursoptimisme van vandaag werden zowel tegenvallende detailhandelsverkopen voor de eurozone als ontgoochelende industriële orders voor Duitsland gepubliceerd.

Vooral het gedrag van de Europese consument viel tegen. Jaar-op-jaar daalden de detailhandelsverkopen met 1,6 procent in maart. Dat is de scherpste daling sinds 1995 en het bewijs dat de hoge grondstoffen- en energieprijzen zwaar wegen op het koopgedrag van de Europese consument. Ondertussen is het mei en hopt de olieprijs van record naar record. Niet bepaald hoopgevend voor de toekomstige ontwikkeling van de inflatie.

Economen zijn er door de signalen van vertragende groei van overtuigd dat de ECB in de tweede jaarhelft zijn halsstarrigheid zal moeten opbergen en de rente zal verlagen. Naarmate de hoop op een renteverlaging sterker gaat leven in de markt, kan wellicht ook de dollar wat terrein terugnemen op de euro. Dat zou zonder meer goed nieuws zijn. Het kan bepaalde grondstoffenprijzen misschien terugbrengen naar meer aannemelijke niveaus.

Toch zijn er nog een hoop onzekerheden. Inflatie is daar slechts een van. Hoewel heel wat aandelen op dit moment optisch goedkoop zijn, lijken de huidige onzekerheden niet bepaald de juiste katalysatoren voor stijgende koersen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud