Advertentie
blog

PREVIEW: AB InBev en de Braziliaanse kater

AB InBev-CEO Carlos Brito ©Bloomberg

Het kwartaalrapport van AB InBev zal illustreren dat de megafusie met SABMiller geen moment te vroeg komt, nu de Braziliaanse real én economie hard onderuit gaan.

Vrijdag klokslag 7 uur komt AB InBev , de grootste brouwer ter wereld én zwaargewicht in de Brusselse Bel20-index, met de resultaten over het derde kwartaal. Het moet gezegd: het rapport is dit keer eigenlijk bijzaak: de meeste aandacht gaat naar de geplande overname van de grote rivaal SABMiller

Die overname moet dankzij besparingen en schaalvoordelen de winstmotor van de biermultinational de komende jaren op koers houden, ondanks een vlakke bierverkoop. Dat was eerder al geval met de fusie van AmBev en Interbrew in 2004 en de overnames van Anheuser-Busch en Corona-brouwer Modelo in respectievelijk 2008 en 2012.

Een extra boost voor de winst zal nodig zijn, want niet alleen zijn al de synergieën stilaan uit Modelo gewrongen, ook stokt één van de belangrijkste winstmotoren van de groep: Brazilië. De omzet stijgt er wel, maar dat is vooral omdat de brouwer er de prijzen van Brahma-biertjes aan de (hoge) inflatie aanpast.

©Tijd Graphics

Het land zit door de tuimelende grondstoffenprijzen in een diepe recessie: zakenbank JPMorgan verwacht voor dit én volgend jaar een krimp van respectievelijk 3,1 en 2,2 procent. Om die koele cijfers wat tastbaarder te maken: The Economist becijfert dat er bij het huidige krimptempo elke maand 100.000 Brazilianen hun job verliezen.

Niet meteen een klimaat dat bevorderlijk is voor de consumptie. En dat terwijl Brazilië - in het jargon van AB InBev heet het land samengeklutst met dwergen als El Salvador wel 'Latijns Amerika Noord' - in 2014 voor bijna een derde van de bedrijfswinst van de groep tekende (zie grafiek). 

De economische neergang van het land vertaalt zich ook in een tuimelende lokale munt. Over het derde kwartaal was de real tegenover de Amerikaanse dollar gemiddeld 36 procent goedkoper dan een jaar geleden. Anders gesteld: elke 100 real die de brouwer in het derde kwartaal van 2015 verdiende, is nog iets meer dan 28 dollar waard, tegenover dik 44 dollar in de zomer van 2014.

Rabo Securities merkt op dat het hier niet louter om een 'translatie-effect' gaat. Zowat de helft van de productiekosten van de Braziliaanse bieren zijn in dollar. En dus zorgt een tuimelende real wel degelijk ook voor druk op de winstmarges.

In het derde kwartaal zal dat niet te merken zijn, omdat AB InBev zich op 12 maanden tegen wisselkoersschommelingen indekt. Maar door de tuimelperte van de real zal de resultatenrekening wel een ongewoon lange serie minnetjes bevatten. Volgens de door Reuters bijgehouden consensus zal de omzet met 7 procent zakken, van 12,24 naar 11,35 miljard dollar. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (editda) zou eveneens 7 procent afnemen, van 4,75 naar 4,43 miljard dollar.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud