PREVIEW AB InBev en de hogere Modelo-wiskunde

AB InBev-topman Carlos Brito - Foto Bloomberg

's Werelds grootste brouwer publiceert woensdag voorbeurs zijn jaarresultaten. Het wordt vooral een zaak om de positieve impact van de volledige inlijving van het Mexicaanse Grupo Modelo daaruit te filteren. Die zorgt vooral bij het winstcijfer voor een wilde schommeling.

Een eerste belangrijk element, dat je best in het achterhoofd houdt bij het bestuderen van de resultaten van AB InBev over 2013, heet Grupo Modelo. Die Mexicaanse brouwer, vooral bekend van Corona, belandde vorig jaar definitief volledig in handen van AB InBev.

Dat vertekent de cijfers enigszins. Het wordt dus vooral een kwestie van kijken naar de organische groeicijfers om een goed beeld te krijgen van de operationele prestaties van de biergigant. Want die operationele prestaties worden nog steeds geplaagd door dalende volumes in mature markten als Europa en de VS, en sputterende groeiprestaties in opkomende markten zoals Brazilië en Azië.

Maar analisten maken zich daar niet al te veel zorgen in. Als AB InBev ergens goed in is, dan is het zeker het genereren van meer inkomsten uit almaar minder hectoliters bier. Bovendien kan topman Brito zijn favoriete spelletje nog eens spelen bij Grupo Modelo: overtollig vet wegsnijden en synergieën realiseren.

Zo raakte eerder deze maand nog bekend dat Grupo Modelo zijn winkelnetwerk van 878 Extra-buurtwinkels heeft verkocht voor een onbekend bedrag. Een deal waarop je je best niet verkijkt. 878 winkels is niet niks, maar concurrent Oxxo telt meer dan 11.000 winkels in Mexico. Een in verhouding kleine deal dus, maar het toont opnieuw aan dat Brito geen genade kent voor activiteiten waar hij geen brood in ziet.

WK Voetbal

En dan is er nog Brazilië. De economie in dat land is al even niet meer wat ze geweest is, met een toenemende druk op de gezinsinkomens en vooral -uitgaven. Maar 2014 zou wel eens een heel ander verhaal kunnen worden. Het tweede deel van de winter bracht een hittegolf in het land, wat de eerstekwartaalcijfers een duwtje zou kunnen geven. En dan is er in het tweede kwartaal nog eens het WK Voetbal, waarvan AB InBev hoofdsponsor is. Afwachten of AB InBev daarover woensdagochtend al voorspellingen durft doen.

De cijfers dan. En daar moeten we een en ander toch goed uitleggen, want de Modelo-deal laat zijn sporen na. Om te beginnen op vlak van volume, omzet en bedrijfskasstroom. De bijdrage van de Mexicanen tilt die cijfers respectievelijk 5 procent (tot 427 miljoen hectoliter), 7 procent (tot 43,13 miljard dollar) en 8 procent (tot 16,9 miljard dollar) op, allemaal volgens de analistenconsensus, welteverstaan.

De nettowinst wordt nog een oefening apart. Wie enkel een vluchtige blik werpt op de tabellen, zou verrast kunnen zijn door de verdubbeling van die winst, van 7,2 miljard dollar tot een verwachte 14 miljard dollar. Dat is echter opnieuw een Modelo-vertekening. Haal die eruit en de winstgroei blijft beperkt tot 'slechts' 7 procent op 7,8 miljard dollar.

Mark to market

Een woordje uitleg. AB InBev had al de helft van Grupo Modelo in handen. Dat belang van 50 procent (min 1 stem, waardoor het de facto een minderheidsbelang was en de stichtende families van de Mexicaanse biergroep de controle in handen hadden) stond dus al in de boeken. Maar dat belang was lager gewaardeerd dan de prijs die AB InBev vorige zomer neertelde voor de rest (9,15 dollar per aandeel of 15 miljard dollar in totaal).

De IFRS-boekhoudregels bepalen dat AB InBev de waardering van het 'oude' belang nu moet aanpassen aan die nieuwe prijs, de befaamde 'mark to market'. Dat levert AB InBev een eenmalige meerwaarde van 6,253 miljard dollar op. Let wel: dat is een puur boekhoudkundig gegeven. 'Echt' geld komt daar niet aan te pas.

Om de zaken overzichtelijk te houden, zal AB InBev er waarschijnlijk voor kiezen om ook een 'genormaliseerd', en dus van eenmalige elementen gezuiverd, winstcijfer te publiceren. De biergroep doet dat gewoontegetrouw al voor de bedrijfskasstroom (ebitda) en bedrijfswinst (ebit). Dat is het cijfer dat u morgen dus best in de gaten houdt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud